Varden

Taliban med nye trus ler mot USA

Taliban truer med at Afghanista­n vil bli en gravplass for USA etter at president Donald Trump ga grønt lys for å sende ytterliger­e 4.000 soldater til landet.

- WASHINGTON/KABUL

Trump ville i utgangspun­ktet trekke amerikansk­e styrker ut av Afghanista­n, men etter nøye overveiels­er har han endret mening.

– En rask tilbaketre­kking vil føre til et maktvakuum, som terroriste­r vil utnytte, sa Donald Trump da han mandag la fram sin nye strategi for Afghanista­n og Sør-Asia.

Taliban svarer med å kreve at USA trekker alle soldater ut av landet.

– Hvis ikke USA snart trekker styrkene sine fra Afghanista­n, vil Afghanista­n bli enda en gravplass for denne supermakte­n i det 21. århundret, sier talsmann Zabiullah Mujahid i en uttalelse få timer etter at Trump presentert­e det som omtales som en ny strategi.

Taliban stempler også strategien for «gammel» og «uklar».

Forrige uke sendte Taliban et åpent brev til den amerikansk­e presidente­n der de advarte mot å sende flere soldater og la til at det ville forlenge USAs allerede lengste krig.

Taliban har også uttalt at de ikke er klare for fredsmegli­ng før USA og NATO gir dem en tidsramme for å trekke ut styrker av landet.

På ubestemt tid

Men Trump vil ikke gi noen frist for når det amerikansk­e engasjemen­tet skal trappes ned. Han sier at hans Afghanista­n-strategi ikke vil vaere basert på en tidslinje, men på situasjone­n i felten. Presidente­n ville ikke snakke om antall soldater, men kort tid før han skulle tale meldte Fox News at Trump har godkjent utstasjone­ring av ytterliger­e 4.000 soldater i Afghanista­n.

Forsvarsde­partemente­t har tidligere anbefalt å sende ytterliger­e 3.800 soldater til Afghanista­n, hovedsakel­ig som rådgivere for den afghanske haeren.

Det er snart 16 år siden USA gikk inn i Afghanista­n, og flere i presidente­ns krets er kritiske til å investere enda flere ressurser i en krig som øyensynlig ikke har noen slutt. I dag bistår rundt 8.400 amerikansk­e soldater sikkerhets­styrkene i Afghanista­n.

Lover å utslette IS

Presidente­n sa at han deler amerikaner­nes frustrasjo­n over den vedvarende situasjone­n, men at sikkerhets­trusselen i Afghanista­n og områdene rundt er enorme.

– Til sjuende og sist er det opp til Afghanista­n å styre sitt eget komplekse samfunn. Vi er ikke med på å bygge en nasjon, vi dreper terroriste­r, sa Trump.

Men han er også åpen for å forhandle med Taliban, samtidig som han sier at USA vil utslette IS og knuse al-Qaida, for slik å stanse terrorangr­ep.

– En dag vil det kanskje vaere mulig å komme til en politisk enighet som gjør det mulig å inkludere deler av Taliban i Afghanista­n, sier Trump.

Får ros fra egne rekker

Den republikan­ske senatoren John McCain roser avgjørelse­n om å sende flere soldater og sier Trump må begynne å te seg som en «øverstkomm­anderende i krigstid».

Men han mener også at strategien kommer på overtid.

– Han må jevnlig snakke til det amerikansk­e folket og til dem som kjemper på deres vegne, om hvorfor vi kjemper, hvorfor det er verdt det og hvordan vi skal lykkes, sier McCain.

Republikan­ernes leder i Representa­ntenes hus, Paul Ryan, mener at USA nå har en langt mer tydelig og helhetlig strategi enn hva som har vaert tilfellet tidligere. (NTB-Ritzau-AFP)

 ??  ?? SENDER FLERE SOLDATER: President Donald Trump har gitt klarsignal for å Achin-distriktet øst for Kabul i april i år.
SENDER FLERE SOLDATER: President Donald Trump har gitt klarsignal for å Achin-distriktet øst for Kabul i april i år.
 ??  ?? NY STRATEGI: President Donald Trump la fram sin nye Afghanista­nstrategi mandag.
NY STRATEGI: President Donald Trump la fram sin nye Afghanista­nstrategi mandag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway