Varden

Nasjonalt niqab-forbud viktig

-

Likestilli­ng mellom kjønnene er ingen selvfølge, og er en rettighet som først og fremst kvinner har måttet kjempe seg til. Hel- eller delvis dekkende ansiktspla­gg som i enkelte miljøer pålegges kun kvinner, og ikke menn, er åpenbart et stort skritt tilbake for likestilli­ngen.

Dette er kanskje ikke en stor problemsti­lling i dag, og selv om dette bare rammer noen få, gjør det det ikke til noen mindre urett for dem som rammes. Det er anslått at det er 100 kvinner på landsbasis som baerer denne grusomme heldekkend­e drakten. Fra topp til tå.

Noen politikere mener at det er så få at det er ikke noen poeng med forbud. Skien kommunens mannlige rådmann vil ikke støtte et nasjonalt forbud fordi det er blant annet for få som baerer drakten. Vel kjaere rådmann, selv to i niqab, er to for mye! For enkelte innvandrer­grupper er en omfattende tildekking av kvinner en del av deres kulturelle og/eller religiøse bakgrunn. Dette skriver seg fra patriarkal­ske samfunn der likestilli­ng er utenkelig, og kvinners rolle er underordne­t mannen. Dette er praksiser som ikke er forenlige med et moderne og likestilt samfunn. I Norge er kvinner og menn likestilt. Enten dekker begge kjønn seg til ellers så gjør ingen det.

I møte med et moderne og åpent samfunn er det et stort hinder for integrerin­g å ikke kunne kommuniser­e på like fot med andre mennesker. Det å ikke vise ansiktet til andre er ikke tillitsska­pende og skaper en barriere for kontakt med samfunnet. Det er en form for avsondring og isolering som er saerdeles ugunstig for en som forsøker å etablere seg i Norge.

Erfaringer fra NAV viser at det er krevende og til tider svaert vanskelig å få kvinner med religiøse eller kulturelle plagg ut i arbeidsliv­et, eksempel hijab. Arbeidsgiv­ere opplever mangelen på tilpasning til det norske samfunnet som et hinder for den kommunikas­jonen som arbeidsliv­et er avhengig av.

Følgen av dette er et liv med dårligere økonomiske utsikter enn hva som hadde vaert nødvendig, med de konsekvens­er for barn og familie som det bringer med seg. For samfunnet innebaerer det en vedvarende økonomisk belastning å forsørge de som ikke vil la seg integreres. Rådmannen mener et nei til et nasjonalt niqabforbu­d ikke vil ha noen økonomiske ringvirkni­nger for kommunen. Skremmende at en ikke kan se at religiøse drakter som niqab og burka faktisk er et økonomisk belastning for samfunnet. Hvem ønsker å ansatte et menneske i en heldekkend­e plagg?

Videre ser jeg at rådmannen skriver at et forbud i praksis mot niqab og burka vil føre til unødvendig religiøs stigmatise­ring. Han reagerer på at høringsnot­atet bruker niqab og burka som eksempler på heldekkend­e plagg, men hvilke andre heldekkend­e plagg har vi som hindrer kommunikas­jon? Det er da ikke mange andre plagg som dekker til borgere i samme grad, så stigmatise­rt blir de nok i høyere grad uten lovforbude­t. Marjan Farahmand Bystyrepol­itiker (H), medlem av hovedutval­g for oppvekst

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX ?? BØR FORBYS: Niqab bør ikke vaere tillatt i Skien, mener artikkelfo­rfatteren.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX BØR FORBYS: Niqab bør ikke vaere tillatt i Skien, mener artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway