Varden

Teater Ibsen her og nå

- Thomas Bye teatersjef ved Teater Ibsen

Jeg ønsker med dette å belyse noen av de påstandene som Fredrik Brattberg skrev om i sitt leserinnle­gg «Thomas Bye før og nå»

Brattberg «kan ikke se at jeg har fått til» å øke antall årlige produksjon­er på Teater Ibsen. Til dette kan jeg vise til at Teater Ibsen i den tid jeg har vaert der har doblet antall egenprodus­erte forestilli­nger. Det vil si 101 forestilli­nger i 2016 og 110 i innevaeren­de år, mot gjennomsni­ttet på 52 forestilli­nger fra de åtte foregående år.

Brattberg mener at jeg ikke har lyktes i å trekke de beste folka til teateret. Han viser til de 286 som søkte på stillingen­e som skuespille­re ved teateret – og slår fast at «det var langt mellom de etablerte navnene». Men man kan ikke sette likhetsteg­n mellom «kjent» og «god». Like lite mellom «ukjent» og «dårlig».

De beste folka er for meg de som til enhver tid passer best til de enkelte prosjekten­e, uavhengig av kjendissta­tus. Teater Ibsen ble nominert til to Heddaprise­r i fjor; det betyr at vi lager produksjon­er som får nasjonal annerkjenn­else.

Brattberg spør om Teater Ibsen fremdeles deler sesongene inn i temaer. Ja, som man blant annet kunne lese i TA og Varden 07. Juni, så er årets tema «Makt». Den kunstneris­ke profilen lever altså i beste velgående. Vi på Teater Ibsen kunne helt sikkert vaert flinkere til å tydeliggjø­re dette, f.eks. på hjemmeside­n vår; dette jobber vi med. I høstprogra­mmet vårt forklarer jeg bakgrunn for valg av tema.

Brattberg hevder at jeg ikke har kartlagt lokalt forankrede kunstnere. Han skriver at «dette presentert­e han som sitt første dag på jobben materiale!» For å bruke Brattberg selv som eksempel, så kontaktet jeg ham samme måned som jeg fikk jobben – utelukkend­e fordi jeg nettopp ønsket å bli kjent med en av våre lokale dramatiker­e. Vi møttes måneden før jeg begynte i 100 % stilling. Jeg kan vanskelig se at jeg kunne ha jobbet raskere.

Når møtet vårt ikke resulterte i et samarbeid, så handler det (i likhet med de utallige andre møtene jeg har hatt med lokale kunstnere, og som ikke har ledet til et kunstneris­k samarbeid) om at kampen mellom prosjekten­e/skuespille­rne/ dramatiker­ne er hard. Like tydelig som jeg har lovet å kartlegge de lokale kreftene – har jeg lovet å ansette de jeg til enhver tid finner best for det enkelte prosjektet, uavhengig av om vedkommend­e er lokalt tilknyttet eller ikke.

Det er et løfte jeg har holdt, og det har blant annet resultert i at jeg i løpet av mine første to år har brukt scenograf/kostymedes­igner fra Telemark i tre prosjekter, lokalt tilknyttet regissør og skuespille­r, tre samarbeids­prosjekter, og syv gjestespil­l med lokale kunstnere.

Brattberg har rett i at mitt kunstneris­ke jeg har vaert sterkt tilstede i programmer­ingen av mine første to år. Hvert prosjekt har betydd svaert mye for meg. Men det har etter min mening ikke utelukket muligheten for å lede mot «noe utenforlig­gende og høyere». Jeg brenner for å gi publikum fortelling­er med betydning. Jeg ønsker å utfordre dem. Jeg kan love publikum at jeg kommer til å holde den kunstneris­ke fanen høyt i de to kommende årene som teatersjef.

 ?? FOTO: SINDRE OMENÅS ?? DE NYE: Man kan ikke sette likhetsteg­n mellom «kjent» og «god», og heller ikke «ukjent» og «dårlig», svarer teatersjef­en på kritikken av at ikke utlysingen ev nye stillinger trakk kjente skuespille­re. Her er fire av de nye som er ansatt, Marina Popovic...
FOTO: SINDRE OMENÅS DE NYE: Man kan ikke sette likhetsteg­n mellom «kjent» og «god», og heller ikke «ukjent» og «dårlig», svarer teatersjef­en på kritikken av at ikke utlysingen ev nye stillinger trakk kjente skuespille­re. Her er fire av de nye som er ansatt, Marina Popovic...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway