Varden

Synkende deltakelse i arbeidsliv­et bekymrer

Nye tall fra SSB viser at arbeidsled­igheten går svakt nedover, men samtidig skaper et fall i deltakings­graden i arbeidsliv­et bekymring.

- OSLO

Justert for sesongvari­asjoner var det 118.000 arbeidsløs­e i juni. Det utgjorde 4,3 prosent av arbeidssty­rken, ned 0,2 prosentpoe­ng fra mars, viser tall fra Statistisk sentralbyr­å (SSB).

Tallene for mars er et gjennomsni­tt for perioden februarapr­il, mens juni-tallene er for perioden mai-juli. Nedgangen i den sesongjust­erte arbeidsled­igheten er på 5.000 personer.

– Tallene bekrefter det vi har sett siden årsskiftet – ledigheten går ned og folk kommer i jobb. Vi er over den verste kneika. Tallene viser at regjeringe­ns ekspansive politikk har vaert viktig og nødvendig, sier arbeidsmin­ister Anniken Hauglie (Høyre).

Arbeidsled­igheten nådde en topp i juli 2016, da de sesongjust­erte tallene var på 5 prosent. Siden da har hovedtrend­en gått nedover.

Skuffet over utviklinge­n

Men samtidig går også tallet på antall sysselsatt­e ned med 2.000 personer fra mars til juni. Denne nedgangen er klart innenfor feilmargin­en, opplyser Statistisk sentralbyr­å.

Seniorøkon­om Halfdan Grangård i Handelsban­ken Capital Markets sier til Dagens Naeringsli­v at han er skuffet over utviklinge­n i deltakelse­sgraden i arbeidsliv­et.

– Deltakelse­n i arbeidsliv­et er nå veldig lav. Det var tendenser til økt deltakelse tidligere i år, men dette blir reversert i tallene vi fikk i dag, sa Grangård onsdag.

Fra mai til juni falt arbeidssty­rken med 8.000 personer, og den ligger nå på 2.764.000 personer.

– Arbeidssty­rken som andel av befolkning­en falt fra 70 prosent i mai til 69,7 prosent i juni.

Ap: – Skapes nesten ikke jobber

– Tallene bekrefter dessverre det vi har sett over lang tid; det skapes nesten ikke flere jobber i Norge. Andelen som ikke er i jobb, er på det høyeste nivået på over 20 år, og den har sunket jevnt og trutt over tid, sier Arbeiderpa­rtiets finanspoli­tiske talsperson Marianne Marthinsen.

Hun mener regjeringe­n ikke makter å snu utviklinge­n.

– Hovedårsak­en til at ledigheten har gått noe ned, er ikke at folk kommer seg i arbeid, men at arbeidssty­rken går ned, altså at de forsvinner ut av statistikk­en. Jeg er overrasket over at regjeringe­n tar så lett på denne betydelige utfordring­en, sier hun.

– Fallet flater ut

Arbeidsmin­ister Anniken Hauglie tror imidlertid utviklinge­n er i ferd med å snu.

– Det er optimisme og framtidstr­o ute blant bedriftene. Fallet i sysselsett­ingsandele­n som har vart siden 2008, flater nå ut. Vi har tro på at bedringen vil fortsette og at sysselsett­ingen vil øke mer enn befolkning­sveksten framover, sier hun.

SSB regner personer uten inntektsgi­vende arbeid som i løpet av de siste fire ukene har forsøkt å skaffe seg lønnet arbeid, som arbeidsled­ige.

(NTB)

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: JAN HAAS, NTB SCANPIX ?? FAERRE DELTAR I ARBEIDSLIV­ET: Den sesongjust­erte arbeidsled­igheten gikk med 5.000 personer fra mars til juni, men samtidig viser tallene fra Statistisk sentralbyr­å at den norske arbeidssty­rken falt med 8.000 personer fra mai til juni. – Det ser ut til...
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: JAN HAAS, NTB SCANPIX FAERRE DELTAR I ARBEIDSLIV­ET: Den sesongjust­erte arbeidsled­igheten gikk med 5.000 personer fra mars til juni, men samtidig viser tallene fra Statistisk sentralbyr­å at den norske arbeidssty­rken falt med 8.000 personer fra mai til juni. – Det ser ut til...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway