Varden

Negativt for borgerne?

Ordfører i Siljan, Senterpart­iets Kjell Sølverød, skriver i et innlegg i Varden 21. august om Siljan kommune som etter hans mening nå blir straffet med 7 millioner mindre i statlig tilskudd fordi de ikke er villig til kommunesam­menslåing.

- Gustav Søvde nestleder Skien Venstre

Det er sammenslåi­ng med Skien som var det aktuelle for Siljan. Nå er det ikke slik at det er veldig viktig for Skien å bli slått sammen med Siljan. Det betyr lite for Skien. Men jeg reagerer på en del av begrunnels­en til Sølverød. Han skriver blant annet: «Hva med naerhet til barnehagen, skolen, sykehjemme­t ...». Akkurat som om disse institusjo­nene ville blitt nedlagt dersom Siljan hadde blitt slått sammen med Skien.

Ingen har noen

fasit for hvordan framtida utvikler seg, men det er lite som taler for at disse institusjo­nene ville blitt nedlagt ved en kommunesam­menslåing. Skien har en desentrali­sert skolestruk­tur. Selv om småskoler i Valebø, Kilebygda etc. ble lagt ned for noen år siden, var disse av en helt annen og mindre størrelses­orden enn skolen i Siljan. Jeg minner også om at Skien har et sykehjem i Melum, som er en vesentlig mindre bygd enn Siljan.

Så når Senterpart­iet

prøver å gi inntrykk av at alt av kommunale servicetil­bud forsvinner ved en kommunesam­menslåing, så er det rett og slett skremselsp­ropaganda, eller valgtaktik­k om du vil.

Når det gjelder

Siljan er det jo også et faktum at Siljan ville ikke klart seg uten alle samarbeids­avtalene med Skien og andre Grenlandsk­ommuner. Dette i forhold til brannvesen, felles legevakt, barneverns­vakt, kemner, likningsko­ntor etc. etc.

Dette viser det

som har vaert et viktig hensyn for Venstre når partiet har støttet kommunesam­menslåinge­r, også noen få med tvang hvor dette var nødvendig. Hensynet til å få kompetente fagmiljøer, hvor fagfolk vil søke på jobber og få et faglig mer tilfredsst­illende arbeidsmil­jø.

I noen tilfeller

vil en kommunesam­menslåing også vaere gunstig av hensyn til en overordnet arealplanl­egging, slik at ikke nabokommun­er kjemper mot hverandre om bedriftset­ablering f.eks. Dette er et argument for kommunesam­menslåing av Skien og Porsgrunn.

Et annet argument

for sammenslåi­ng av Skien og Porsgrunn er også hensynet til å framstå som en sterk enhet, som taler med en stemme, i forhold til statsmakte­n i Oslo, med tanke på tildeling av offentlige arbeidspla­sser, samferdsel­sbevilgnin­ger etc.

Det er jo

også slik at når mer og mer skjer på data, lik det eller ikke, og dette også fordrer sin kompetanse, så er det mer rasjonelt med større enheter. Det er jo ikke for ingenting at det allerede er en rekke fellesordn­inger for kommunene i Grenland administra­tivt.

Og også for

borgerne har det skjedd svaert mye på de vel 50 årene siden forrige store kommuneref­orm i 1965. Det å komme seg fra sted til sted har endret seg betydelig, veiene er mye bedre og nå skjer veldig mye på data. Og hvor ofte er den enkelte borger egentlig innom kommunehus­et?

 ??  ?? FORSVINNER IKKE:
Siljan skole blir ikke borte om kommunen slås sammen med Skien, understrek­er artikkelfo­rfatteren.
FORSVINNER IKKE: Siljan skole blir ikke borte om kommunen slås sammen med Skien, understrek­er artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway