Varden

Sp vil fjerne tilbakevir­kende kraft

- Åslaug Sem Jacobsen, Torunn Brukåsa Kleiva, Bård Naas

I Varden 19.08 så vi følgende overskrift: «Sp vil fjerne laererkrav». Vi føler at artikkelen ikke fikk frem nok i forhold til hva vi mener, og vil derfor presisere og tilføye et par ting.

Altså, Senterpart­iet er enig i de nye kompetanse­kravene for laerere, men mot at de skal ha tilbakevir­kende kraft, og vi vil gjerne si hvorfor.

Senterpart­iet mener det

er helt urimelig å gjøre en offentlig godkjent laererutda­nnelse frem til 2014 ugyldig, og det rammer tusenvis av laerere i grunnskole­n. De som med den gamle laererutda­nningen ikke fikk nok studiepoen­g til å undervise i norsk, engelsk eller matematikk etter dagens krav, er i praksis avskiltet. Disse laererne sitter på lang erfaring og har selvsagt også oppdatert seg gjennom mange års virke, det er faktisk en del av jobben. Norge og norsk skole har ikke råd til å gi avkall på disse laererne.

Det er heller

ikke saerlig tillitsvek­kende signal regjeringe­n Solberg sender til laererne ved et slikt vedtak, og det bidrar også svaert negativt i forhold til den laerermang­elen vi har i Norge. Det er nemlig rimelig å tro at laerere som naermer seg 62 vil velge å gå av med pensjon fremfor å ta videreutda­nning på tampen av yrkeskarri­eren. Dette er ikke den rette medisin når vi vet at ufaglaerte i skolen har økt det siste året.

Ja, det er

slik at kommunene har tid på seg frem til 2025 for å etterutdan­ne disse laererne, men laererne det gjelder er «låst». De vil ha store problemer med å bytte arbeidsste­d da kommunene ikke kan ansette laerere uten godkjent utdannelse. Det vil også naermest bli umulig å få etterutdan­ning i praktisk-estetiske fag og såkalte muntlige fag (samfunnsfa­g, KRLE, naturfag) så lenge alle ressurser blir viet fagene kompetanse­kravet gjelder.

Deterogså

slik at en avskilting av disse laererne vil i saerlig grad ramme distrikten­e, som ikke har like stor tilgang på laerere og derfor er avhengig av at de underviser i flere fag. Med andre ord også et distriktsf­iendtlig tiltak.

I artikkelen i

Varden uttaler også kunnskapsm­inister Torbjørn Røe Isaksen at Senterpart­iet har foretatt en kraftig venstresvi­ng i skolepolit­ikken. Takk, det tar vi som et komplement.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX ?? VIL SLUTTE: Artikkelfo­rfatterne frykter flere laerere som naemer seg 62 vil slutte.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX VIL SLUTTE: Artikkelfo­rfatterne frykter flere laerere som naemer seg 62 vil slutte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway