Varden

Kunne ha vaert noe – i 2010

På noen få år har elbilene utviklet seg stort og fort. Det er litt dumt for den nye Smart Forfour.

-

Etter elbilenes seriøse inntog i det norske bilmarkede­t i 2010, fra Mitsubishi i-MiEV til i dag, har vi gått fra litt snodige småbiler med beskjeden rekkevidde til elbiler som kan ta deg til hytta og tilbake uten at du må fram med ledningen.

Nå oppleves i-MiEV som en «gammeldags» bil i sjangeren. Kapasitete­n framstår som snau, og folk forventer mer. En gang var rekkevidde­angst en høyst reell del av elbilopple­velsen, men når de nyere bilene i dag klarer fra 25 til 50 mil mellom hver lading, er ikke det ordet så viktig lenger.

Bare elektrisk

Om det ytre ser ganske friskt ut, så er ikke teknikken helt per kasse.

I dette miljøet ruller Daimler ut en ny serie med Smart-biler, som i Norge kun er elektriske. Selve symbolet på Smart er den snertne toseteren, men man får også en langt mer praktisk femdørs variant, med sitteplass til fire, kalt Forfour.

Den ser ganske så funky ut. Testbilen er svart med en slags grønn ramme rundt den kompakte og lett gjenkjenne­lige formen. Det er en småbil, snaut 350 centimeter lang, med grei plass til fire personer med en moderat shoppingst­il.

Om det ytre ser ganske friskt ut, så er ikke teknikken helt per kasse. Batteriet har en kapasitet på 17,6 kWh, omtrent det samme som i-MiEV, Volkswagen eup! og den tammeste versjonen av BMW i3. Oppgitt rekkevidde er 155 kilometer, som i virkelighe­ten vil si noe over 10 mil, avhengig av vind- og vaerforhol­d. Med andre ord er Smart Forfour en utpreget bybil. Som bør lades etter naer sagt hver eneste tur.

Men det er ikke nødvendigv­is så enkelt som det høres ut. For bilen har ikke kapasitet til hurtigladi­ng, hvilket gjør at den trenger mange ganger så lang tid på å fylle opp batteriet sammenlign­et med sine konkurrent­er. I tillegg har byene fått et massivt press på ladestolpe­ne. Finner du en som er ledig, bør du i sammen slengen levere inn en lottokupon­g.

Oppoverbak­ke

Dette preget vår testperiod­e. Gatelading ble aldri en opsjon, og bruken ble deretter. Det var som et gufs fra 2010, da bilen ikke kunne brukes til annet enn bitte små turer. Og da vi til slutt måtte ut av byen, med det som tilsynelat­ende ville vaere akkurat nok batterikap­asitet, minnet Smarten oss på at topografi er et sentralt element i rekkevidde­regnestykk­et.

I bunn av en lengre oppoverbak­ke hadde vi kapasitet tilsvarend­e drøye to mil igjen, etter et par kilometers stigning gikk telleverke­t fra tall til to horisontal­e streker. Det å kjøre en elbil, på motorvei, med en måler som har gitt opp å regne på om man har noe igjen på batteriet, er en svett opplevelse.

Det gikk, og av en eller annen grunn mente bilen at det faktisk var ni prosent kapasitet igjen da vi stoppet. Men det er lenge siden vi har kjent på følel-

sen av at en elbiltur kan ende på planet av en NAF-bil.

Hvileskjae­r

Hadde den elektriske drivlinjen levert på 2017-nivå, ville Smart Forfour vaert en fin småbil. I by er den suveren, med en svingradiu­s som en gaffeltruc­k, et omfang som gjør at den får plass i alle luker, store glassflate­r som gir god oversikt, og i bunn ligger elbilens lettkjørth­et. Plassen innvendig er grei, og det enkle interiøret fungerer som ventet om man tar prislappen i betraktnin­g.

På motorvei er den i feil element, støynivået er som å sitte ved siden av en foss, og styreenhet­en altfor lett. Dette er ikke nødvendigv­is så farlig. Forfour er en bil som bor i by, men selv der trenger man et adekvat nivå av batterikap­asitet når lading aldri er en selvfølge ved endt reise. De med lademuligh­et hjemme vil klare å toppe batte- riet i løpet av natten, men selve reisen kan ikke vaere på saerlig mange mil før man må tenke på at man faktisk skal hjem også.

Smart Forfour i denne utgaven er et utpreget hvileskjae­r for Daimler, som nettopp har faset ut den elektriske versjonen av Mercedes-Benz B-klasse, og gjør seg klare til å lansere en helt ny rekke med elbiler fra 2019.

Morten Abrahamsen, NTB

 ??  ?? BARE ELEKTRISK: Alle Smart-modellene som tilbys i Norge er nå elektriske.
BARE ELEKTRISK: Alle Smart-modellene som tilbys i Norge er nå elektriske.
 ??  ?? ENKELT OG GREIT: Innvendig er det en litt morsom design, utført i enkle materialer.
ENKELT OG GREIT: Innvendig er det en litt morsom design, utført i enkle materialer.
 ??  ?? PLASS: To voksne har greit med plass i baksetet, men en sjåfør med lange bein vil gjøre det trangt bak.
PLASS: To voksne har greit med plass i baksetet, men en sjåfør med lange bein vil gjøre det trangt bak.
 ??  ?? ELEKTRISK: Tidligere var det kun toseteren Smart Fortwo som var elektrisk, nå får
ELEKTRISK: Tidligere var det kun toseteren Smart Fortwo som var elektrisk, nå får
 ?? ALLE FOTO: MORTEN ABRAHAMSEN, NTB TEMA ?? man en slik drivlinje i den større Forfour også.
ALLE FOTO: MORTEN ABRAHAMSEN, NTB TEMA man en slik drivlinje i den større Forfour også.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway