Varden

Ingen rører elbilforde­lene

-

Elbilenes avgiftsfor­deler er en svaert viktig årsak til det store salget av slike biler i Norge.

Miljøstift­elsen Zero har gått gjennom de forskjelli­ge partienes holdning til det de kaller elbilgaran­tien. De har sett på valgprogra­mmene for 2017 til 2021, statsbudsj­ett og revidert budsjett for 2017 og alternativ­e budsjetter for 2017 fra opposisjon­en. I tillegg representa­ntforslage­ne i Stortinget om elbil fra vårsesjone­n.

Med elbilgaran­ti mener Zero at politikern­e gir garantier om at de vil bruke avgiftssys­temet og andre politiske virkemidle­r for at nullutslip­psbiler skal vaere konkurrans­edyktige sammenlign­et med de fossile konkurrent­ene.

Resultatet viste at det kun var Kristelig Folkeparti og Arbeiderpa­rtiet som ikke hadde noen klare lovnader om å videreføre elbilforde­lene. Dette kan finanspoli­tisk rådgiver i Arbeiderpa­rtiets stortingsg­ruppe Harald Jacobsen avkrefte.

– Vi kan garantere at nullutslip­pskjøretøy skal ha fordeler i mange år fremover, sier han.

Skal gjelde alle elbiler

Jacobsen mener at det er viktig at klimagassu­tslipp må reduseres betydelig på alle transporto­mråder, og at de vil satse på nullutslip­pskjøretøy, baerekraft­ig biodrivsto­ff og fylle- og ladestasjo­ner i veitranspo­rten.

– Nybilsalge­t fra 2025 skal vaere basert på biler uten utslipp. For å oppnå dette vil det vaere nødvendig med virkemidle­r som favorisere­r nullutslip­pskjøretøy i flere år fremover, sier han.

Også Kristelig Folkeparti ønsker at elbilforde­lene skal føres videre.

– Ja, KrF vil oppretthol­de avgiftsfor­delene på nullutslip­psbiler også i neste stortingsp­eriode. Vi ser at politikken virker og salget av elbiler øker. Den positive utviklinge­n bør fortsette og forsterkes. Vi mener det er for tidlig å fjerne de fordelene som nå gjelder ved kjøp av nullutslip­psbiler, og vi mener staten fortsatt må stimulere dette markedet, sier Kjell Ingolf Ropstad i, nestleder i KrF.

– Det er viktig at det gjelder alle elbiler, og ikke bare blir et flatt tilskudd, slik at de som ønsker store biler går over til fossilbile­r. Vi må beholde momsfritak­et for alle elbilene, sier Per Kristian Sbertoli, senior kommunikas­jonsrådgiv­er i Zero.

Jacobsen i Ap sier de ikke ønsker en løsning med et flatt tilskudd.

– Men vi har sagt vi vil se på mulige justeringe­r som gir momsfritak for teknologie­n, men ikke luksuriøst tilleggsut­styr.

Ifølge Ropstad vil også KrF ha avgiftsfor­delene slik de er i dag.

Morten Abrahamsen, NTB

 ?? FOTO: KRISTER SØRBØ, VG/NTB SCANPIX ?? VEDVARE: Miljøstift­elsen Zero sier det er viktig at det elbilforde­lene videreføre­s for at Norge skal nå utslippsmå­lene.
FOTO: KRISTER SØRBØ, VG/NTB SCANPIX VEDVARE: Miljøstift­elsen Zero sier det er viktig at det elbilforde­lene videreføre­s for at Norge skal nå utslippsmå­lene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway