Varden

– Ikke alltid enig med deg!

Edle Marie Løberg våger å si fra, også når ordføreren kommer hjem til henne på 100-årsdagen.

- SKIEN Pål Egil Tornholm pal.egil.tornholm@varden.no

Jubilanten protestert­e høylytt i Varden da Skien kommune våren 2015 reduserte vaskehjelp­en til bare hver tredje uke. Det ordnet seg. Da hun senere ble kjent med de første store utbyggings­planene ved Skien kirke og Lietorvet, ringte Løberg kommunen for å protestere.

– Flott at du ikke er redd for å klage. Det hender kommunen gjør feil, roste Skiens ordfører Hedda Foss Five da hun i går troppet opp på 100-årsdagen med blomster og marsipanka­ke.

Ordner opp selv

– Mamma er den eneste i familien som kan ringe Canal Digital og få hjelp med det samme, ler døtrene Ellinor Løberg og Torild Sagli, bosatt i henholdsvi­s Lillehamme­r og Larvik.

– Jeg ser deg jo i avisa. Det er ikke alltid jeg er enig med deg, utbrøt 100-åringen da Foss Five plutselig sto i stua.

Etter å ha håndhilst var ordføreren snar til å bemerke at dette var hennes aller første gratulasjo­nsbesøk hos en hjemmeboen­de 100-åring.

For 20 år siden flyttet Løberg inn i flunkende ny leilighet i Maelagata 13, bygget på grunnen til Nordgårds Maela rett ved der hun hadde bodd tidligere.

Startetsom­bud

For 100-årsjubilan­ten vokste nemlig opp i Duestien. Senere skulle hun bo med mann på ABB og resten av familien i mange år på andre siden av byen, i Doktorstyk­ket. Løberg beretter mer enn gjerne om hvordan hun fikk sin aller første jobb.

– Da jeg var 15 år, gikk jeg rundt for å spørre om noen hadde bruk for meg. Fylkesavis­en engasjerte meg som regningsbu­d for 15 kroner måneden. Da ble mor glad! Jeg gikk rundt med regninger i sentrum og ble godt kjent med alle som drev butikk.

– Senere tok jeg handelssko­len, der jeg fikk høyeste karakter i regning. Dét ga meg mange jobber siden!

Hun jobbet blant annet hos advokat i Telemarksg­ata og i laerhandel i Landmannsg­ården, før hun giftet seg. Etter å ha vaert hjemme med døtrene da de var små, vendte Løberg tilbake til arbeidsliv­et, hos Holtskog sport i Prinsesseg­ata.

100-åringen har alltid vaert glad i å reise, gjerne helt til Kina. Hun har vaert veldig glad i å fiske, gjerne i Lofoten. Men som regel dro familien på telttur, ofte til Kragerø, kanskje i Danmark eller Sverige.

Hun har tatt vel vare på «Stortingsm­ann Wrights vandringsp­okal» som hun fikk til odel og eie i 1939 i Skiensfjor­dens presses bedriftsre­nn. Det var tre grener, og Edel Marie den eneste damen som våget å sette utfor i hoppbakken på Gulset!

MS-støtte og kryssord

Den tøffe jubilanten er aeresmedle­m i MS-foreningen i Telemark. For 51 år siden var hun med på å stifte foreningen, til tross for at hun verken var plaget av multippel sklerose eller inntil da kjente noen som var rammet av den uhelbredel­ige nevrologis­ke sykdommen. Løberg ble foreningen­s første sekretaer - og går på MS-møter den dag i dag.

– Jeg gjør som jeg alltid gjør, jeg skal stemme denne gang også, lover Edele Marie Løberg ordføreren idet Varden må stryke på dør.

– Hun elsker kryssord fremdeles, få med det, sier døtrene til farvel.

 ?? FOTO: PÅL EGIL TORNHOLM ?? VISTE FRAM VANDREPOKA­LEN: Edle Løberg viste ordfører Hedda Foss Five vandrepoka­len hun fikk i 1939, da hun var den eneste damen i rennet som våget å hoppe i bakken på Gulset, hvor ordføreren bor.
FOTO: PÅL EGIL TORNHOLM VISTE FRAM VANDREPOKA­LEN: Edle Løberg viste ordfører Hedda Foss Five vandrepoka­len hun fikk i 1939, da hun var den eneste damen i rennet som våget å hoppe i bakken på Gulset, hvor ordføreren bor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway