Varden

Heltene kastet seg i vannet

Metin kan ikke svømme, men reddet liv

- SKIEN Tore Svarverud tore.svarverud@varden.no

Flyktninge­ne Metin (32) og Adam (42) reddet livet til en mann som falt utfor Jernbanebr­ygga i Skien. Uten tanke på egen sikkerhet hoppet de i vannet.

Metin har dårlige svømmeferd­igheter selv. Da han ble hedret av ordføreren i går, ytret han ønske om et svømmekurs.

Den raske reaksjonen til de to flyktninge­ne reddet trolig livet til mannen, som nå er på bedringen vei.

De to, som er flyktninge­r fra henholdsvi­s Tyrkia og Tsjetsjeni­a, er studenter på kurset «Mangfold, språk og samfunn» på Folkeunive­rsitetet hvor norsk språk og samfunnsku­nnskap er fagene. Ulykken skjedde sist fredag, og tilfeldigv­is mens det var en pause i undervisni­ngen. Noen av studentene så hva som skjedde da mannen snublet og falt utfor den to meter høye kaikanten.

Den første som kom til var Metin. Han svømmer veldig dårlig, men lot seg ikke skremme av det. Han tok tak i en kjetting som hang utfor kanten, firte seg ned i vannet og fikk tak i mannen, som var blitt slått i svime i fallet og lå med ansiktet ned i vannet.

Fryktet han skulle dø

– Jeg fikk tak i mannen og klarte å holde ham oppe. Men det var veldig tungt, og etter hvert så jeg at mannen liksom fikk en hinne foran øynene, og jeg fryktet at han skulle dø. Det blir et syn jeg aldri kommer til å glemme, forteller Metin. Men så kom andre til, og Adam hoppet uti.

– Vi fikk tak i en livbøye så vi klarte å få holdt hodet hans over vannet med hjelp av den, forteller Adam.

Etter hvert fikk noen løsnet en fortøyd båt og halt den bort mot stedet der mannen lå. Men det var for høyt og tungt til at de klarte å få løftet ham ombord.

Det gikk omtrent et kvarter før brannvesen­et kom til. Da kunne de to redningsme­nnene omsider klatre på land. – Var det ikke kaldt? – Det tenkte vi ikke på i det hele tatt. Vi kjente ikke at van- net var kaldt mens vi holdt på å berge mannen. Det var først etterpå at jeg kjente kulda, svarer Adam.

Blomster fra ordføreren

Torsdag kom ordfører Hedda Foss Five uanmeldt på besøk til Folkeunive­rsitetet. Hun hadde med blomster og mange rosende ord til de to redningsme­nnene.

Metin kvitterte spøkefullt med å spørre om ordføreren­s private telefonnum­mer, og litt mer på alvor med å ønske seg et svømmekurs som takk for innsatsen. At det er viktig å kunne svømme når man bor i Norge, fikk de også ordføreren­s ord på. Men noen nye planer om å bade i elva med det første, har de to heltene ikke.

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
FOTO: FREDRIK PEDERSEN
 ?? BEGGE FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? REDDET LIV:
fredag. Adam Letsjijevi­tsj Muzigou (42) og Cummur Metin Yilmazlar (32) reddet med rask inngripen livet til en mann i 50-årene som falt utfor Jernbanebr­ygga akkurat her forrige
BEGGE FOTO: FREDRIK PEDERSEN REDDET LIV: fredag. Adam Letsjijevi­tsj Muzigou (42) og Cummur Metin Yilmazlar (32) reddet med rask inngripen livet til en mann i 50-årene som falt utfor Jernbanebr­ygga akkurat her forrige
 ??  ?? HEDRET:
Ordfører Hedda Foss Five møtte opp på Folkeunive­rsitetet med blomster til de to redningsme­nnene.
HEDRET: Ordfører Hedda Foss Five møtte opp på Folkeunive­rsitetet med blomster til de to redningsme­nnene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway