Varden

Alle fabrikkene både på Notodden og Rjukan har nitrogen som hovedformå­l

- Jon Grøstad

Essensen i Verdensarv­en Notodden – Rjukan – Vinje ligger i stikkordet nitrogen.

Ved århundresk­iftet var man blitt fullstendi­g klar over at den viktigste bestanddel­en i gjødsel var nitrogen, eller kvelstoff, som det også ble benevnt. For å forhindre global hungersnød og katastrofe når den eneste store naturlige guanoforek­omsten (chilesalpe­ter) i Chile snart var uttømt, ble det gjort store anstrengel­ser for å finne en teknisk løsning som gjorde det mulig å binde nitrogen fra luft og, gjennom absorbsjon, å anrike oppløst kalkstein som deretter kunne tørkes, males og spres på jorder og marker og gi økte avlinger.

Det var et kappløp om å finne dette gullet. Luften vi puster i inneholder 78 % nitrogen, slik at en teknisk løsning for å binde nitrogen, ville ha en uuttømmeli­g råvarekild­e, om det lyktes. Det var dette kappløpet fysikkprof­essor Kristian Birkeland og bygningsin­geniøren Sam Eyde, og dere samarbeids­partnere, vant.

Alt som er bygget på Notodden og Rjukan i regi av dette kappløpet, har kun ett formål. Å få tak i store mengder nitrogen. Alle fabrikkbyg­gene både på Notodden og på Rjukan har nitrogen som hovedformå­l, enten direkte eller indirekte. All vannkraft som Hydro bygget ut, hadde kun dette ene formål, å skaffe nok energi til de energikrev­ende prosesser som var nødvendige for å få tak i nitrogen, samt lage de nødvendige aktuelle produkter basert på dette. Jernbaner, kaianlegg, kraftverk, fabrikker, adminier, arbeiderbo­liger, boliger for ingeniører funksjonær, er bygget med dette ene formål for øyet – nitrogen.

Forretning­sideen var og er genial. Ved gjødsling med kunstgjøds­el produsert på Notodden og på Rjukan, kunne det oppnås en inntil åtte-dobling av avlingene. Befolkning­svekst og velstandsø­kning gjør nitrogenet til et vedvarende vinnerprod­ukt. Dersom det skal være noe poeng i å guide Verdens arv interesser­te turister og andre rundt på Notodden, må dette budskapet inn aller først. Hvis man ikke forstår dette, er det vanskelig å få noe fornuftig, i Verdens arv sammenheng, utav et besøk på Notodden.

Dette betyr også at bygninger og installasj­oner som ikke er« nitrogenor­ienterte », helle rikke er endel av Verdensarv­en. Arbeiderbo­liger for Salpetergj­ødselarbei­dere og arbeidere og funksjonær­er i tilknytted­e produksjon­slinjer, er selvsagt de lav Verdens arven. Bolig for generaldir­ektør og boliger for Hydro ingeniøren­e er selvsagt Verdensarv. Med dette som bakgrunn kan historien om Skjoldovne­n foran Ovnshus A fortelles på en troverdig måte. De opp slutten de Verdens arv verdiene trenger et fokus i kjerne nav Verdens arven for å kunneforst­ås. Dette fokuspunkt­et er nitrogen.

Men det er vanskelig å få øye på «nitrogenet» når en skal betrakte denne saken med en synsvinkel sett fra Øvre Tinfos. Det stiller derfor ekstra krav til historisk og teknisk kunnskap hos guidene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway