Varden

– Odd må satse på jentefotba­ll

Hun jubler for at det snakkes sammen, selv om det bare er uformelt. Melissa Wiik Kovacs mener at jentesatsi­ngen må inn i Odd, og at det må skje nå.

- PORSGRUNN ▶ Bjørn Borge bjorn.borge@varden.no

– Det jobbes med tilsvarend­e opplegg andre steder. Går det to-tre år før jentene kan ha et topptilbud i Odd, blir de borte fra distriktet, mener den rutinerte Urædd-spissen.

Den tidligere landslagss­pilleren skryter av Urædds prestasjon, både opprykket i 2015 og det faktum at et Urædd ganske så ribbet for sentrale spillere, i dag topper tabellen i 1. divisjon. Samtidig er hun helt enig i Fossum-leder Morten Forsbergs uttalelser i Varden tirsdag, om at man ikke kan etablere seg i toppen med en “dugnadsklu­bb”.

Mer proft i 4. divisjon

Selv er hun trener i Sandefjord­s satsing på damelag.

– Der har vi startet helt fra scratch i 4. divisjon, men takket være Sandefjord­s allerede etablerte ressurser, er det uansett mer profesjone­lt enn i Urædd. Tenk hvilken forskjell Odd kan utgjøre for jentene i Telemark, sier Wiik Kovacs ivrig, og ser likheter med Stabæk.

– Der gikk Asker inn i eliteklubb­en, som allerede hadde et etablert samarbeid med Norsk Toppidrett­sgymnas. Odd har jo Toppidrett­sgymnaset i Telemark vegg i vegg.

Sponsorer som vil

Wiik Kovacs mener det er fullt mulig å dele på det medisinske teamet, fysisk trener og keepertren­er, slik det er gjort andre steder, men legger til at hun vet det kommer reaksjoner om at herresatsi­ngen vil få mindre å rutte med som en følge av dette. Feil, mener spissen. – Et damelag vil ha eget budsjett. Noen felles sponsorer, andre unike. Draktene bør være mest mulig like, men det er ganske vanlig at damene har en annen hovedspons­or. Hvis Odd og andre virkelig ser på dette, vil de se hvor lite som skal til.

CL for fem millioner

Urædd-spilleren forteller at hun har erfart sponsorer som setter pris på at jentene blir del av det man støtter med midler.

– I Sandefjord har vi 20 sponsorer, og i løpet av kort tid har vi hentet inn 500.000 fra bedrifter som vil være med på den lange veien vi har foran oss. Husk at vi snakker betydelig lavere kostnader enn på herresiden. Bruker man fem millioner i budsjett på et damelag, får man Champions League, hevder 32-åringen.

Telemarks modellen ville ve godt også i et damelag i Oddfarger, mener Wiik Kovacs.

Vil til Odd

– Satses det i Odd, vil en stor prosentand­el være lokale spillere. Samtidig har Odd fasilitete­r, ressurser og et navn som vil gjøre det enkelt å hente både utenlandsk­e spillere og landslagsj­enter, ikke minst med tanke på TiT. Dette er jenter som ikke velger Urædd, men som hadde gått til Odd, forsikrer hun.

Skulle de uformelle samtalene føre såpass fram at det blir diskusjon om hva slags modell en satsing bør ha, tror Wiik Kovacs det enkleste er Odd som det ubestridte satsingsla­get, og at konkurrans­en under flyter relativt fritt.

Uten en prioritert rekrutteri­ngs klubb.

Sjekk kartet

– Man må huske at dette gjøres for jentene. Om det fortsatt er en viss konkurrans­e under, synes jeg ikke det gjør noe. Spillerne skal fortsatt dyrkes fram i lokale klubber, og jeg vil da tro at disse vil føle den samme stoltheten som man i dag gjør på herresiden hvis noen blir gode nok til å ta steget opp til Odd.

Wiik Kovacs håper at Odd ser muligheter og ikke problemer, hvis det kommer til formelle vurderinge­r.

– Det er ikke topplag herfra til Avaldsnes. Sjekk kartet og se muligheten­e. Og tenk på ef- fekten for omdømmet, sier hun som lover å kjempe for jenters fotballtil­værelse til evig tid.

– I hele 2016, da vi var i Toppserien, hadde vi trening på ti ulike baner i Grenland, og ikke alltid til faste tider. Man må alltid ha med seg bag og utstyr i bilen, siden det kan være et niårslag som trenger den banen vi var tiltenkt. Jeg vil så veldig gjerne se enda flere fotballjen­ter få en følelse av å bli satset på, og det kan man få til her i fylket.

 ??  ?? HASTER: Melissa Wiik Kovacs har veldig stor tro på damesatsin­g i Odd, og mener at det haster. – Hvis ikke er spillerne borte i løpet av et par år, sier den tidligere landslagss­pilleren.
HASTER: Melissa Wiik Kovacs har veldig stor tro på damesatsin­g i Odd, og mener at det haster. – Hvis ikke er spillerne borte i løpet av et par år, sier den tidligere landslagss­pilleren.
 ??  ?? SNAKKES: Vardens oppslag tirsdag om at det snakkes sammen i Grenland med tanke på kvinnesats­ing i Odd.
SNAKKES: Vardens oppslag tirsdag om at det snakkes sammen i Grenland med tanke på kvinnesats­ing i Odd.
 ??  ?? LOKAL: Mariken Kleppe er en av spillerne som gikk fra Fossum, via Urædd til toppserien.
LOKAL: Mariken Kleppe er en av spillerne som gikk fra Fossum, via Urædd til toppserien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway