Varden

Klager for lite i Telemark

- Tore Svarverud

Pasient- og brukerombu­det i Telemark fikk mer enn 600 henvendels­er i fjor. Av disse har omtrent 90 prosent «et element av mangel på informasjo­n og dårlig kommunikas­jon, misforståe­lser og dårlig tid». Det var slik pasient- og brukerombu­d Else Jorunn Saga forsiktig og diplomatis­k formulerte seg da hun onsdag orienterte Hovedutval­g for helse og velferd i Skien om pasientomb­udets arbeid.

Tidligere pasientomb­ud har formulert samme budskap litt mer direkte: Brukere og pasienter har stor forståelse for at det kan skje feil og forglemmel­ser i helsevesen­et. Det er først når de ikke får et svar, eller ikke en unnskyldni­ng for en åpenbar feil, at de klager.

Pasient- og brukerombu­det er både en person og et forvaltnin­gsorgan. Det er lovpålagt å ha ett i hvert fylke. Her i Telemark har ombudet fire ansatte. De er helt selvstendi­g uavhengig både av kommunehel­setjeneste­n, spesialist­helsetjene­sten og fylkesmann­en.

Noe som er spesielt for Telemark, er at hele 66 prosent av henvendels­ene gjelder spesialist­helsetjene­sten, i første rekke Sykehuset Telemark. Bare 34 prosent gjelder kommunehel­setjeneste­ne i Telemarks 18 kommuner.

«Vi er for dårlig kjent både blant folk og blant dem som leverer tjenestene», var en annen diplomatis­k formulerin­g fra pasientomb­udet.

Med andre ord: Telemarkin­gene bruker ombudet for lite. Det er et helt uavhengig organ, som det er helt gratis å bruke.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway