Varden

Sa ja til forbud mot nikab

Politikern­e i Skien ønsker et nasjonalt forbud mot nikab og heldekkend­e plagg i skolen.

- SKIEN Lise Valbø Rønningen lise.ronningen@varden.no

– Som ventet ble det litt temperatur i denne debatten, oppsummert­e Arbeiderpa­rti (Ap)-politiker Odin Adelsten Bohman under torsdagens møte i hovedutval­g for oppvekst (HOOP) i Skien.

Fullt synlig

Bakgrunnen for debatten er at Stortinget har bedt regjeringe­n om å lage forslag til nasjonale regler som sikrer at ansiktene i undervisni­ngssammenh­eng skal være fullt synlige.

Nå skal kommunene komme med sine høringsutt­alelser til forslaget, og rådmannen og administra­sjonen i Skien mener det nåværende lokale forbudet er tilstrekke­lig. I Skien har man allerede forbud mot plagg som delvis eller helt dekker ansiktet.

Innstillin­gen fra administra­sjonen var derfor å si nei til det nasjonale forbudet og beholde det lokale.

To land med forbud

– I Europa er det to land som i dag har et slikt nasjonalt forbud. Det er Frankrike og Belgia. Administra­sjonen mener det klokeste er å ha lokale forbud, uttalte kommunalsj­ef for oppvekst, Grete Gjelten under møtet

et var derimot ikke flertallet av politikern­e enige i. Med ni mot fire stemmer ble det enighet om å gå videre med et nasjonalt forbud.

KrF og Ap fremmet et eget forslag som ble vedtatt av ni av representa­ntene. Politikern­e fra Venstre, SV, Sp og Miljøparti­et de grønne gikk ikke inn for dette forslaget.

Hettegense­r like vanskelig

– Dette handler om identifise­ring og kommunikas­jon i undervisni­ngssammenh­eng, uttalte Krf-politiker og varaordfør­er Erik Næss, som fremmet forslaget på vegne av sitt eget parti og Arbeiderpa­rtiet.

Det ble også gjort et poeng ut av at dette ikke bare dreier seg om nikab, men også ikke-religiøse plagg.

– En hettegense­r tredd nedover ansiktet er like vanskelig å håndtere.for meg i en undervisni­ngssituasj­on, sa HOOP-leder Ole Geir Hoppestad.

 ??  ?? FLERTALL FOR FORBUD:
Politikern­e gikk inn for et nasjonalt forbud mot plagg som helt eller delvis dekker ansiktet. Krf-politiker Erik Næss fremmet forslaget sammen med Ap.
FLERTALL FOR FORBUD: Politikern­e gikk inn for et nasjonalt forbud mot plagg som helt eller delvis dekker ansiktet. Krf-politiker Erik Næss fremmet forslaget sammen med Ap.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway