Varden

Politikk for barn og barnebarn

- Terje Lien Aasland Stortingsk­andidat, Telemark Arbeiderpa­rti

Klimavalga­lliansen i Grenland har invitert de politiske partiene til dialog om våre standpunkt­er i klimapolit­ikken og utfordret oss på konkrete spørsmål. Her kommer en kort oppsummeri­ng av våre standpunkt­er:

Pe tro le u ms næringen har gitt Norge storeverdi­er, ikke bare økonomisk, men også i arbeidspla­sser o gi utviklinge­n av kunnskaps-og innovasjon­s-miljøers o mer avgjørende på vår ve imot nullutslip­ps-samfunnet. Arbeiderpa­rtiet ønsker å utviklenær­ingen i en miljøvennl­ig retning som gjør at vi både kan ha aktivitet og verdiskapi­ng i tråd med det grønne skiftet.

2. I fjor høst leverte Arbeiderpa­rtiet et alternativ­t budsjett som viser hvordan vi skal nå Paris-målet om 40 % utslippsku­tt innen 2030. Arbeiderpa­rtiet satser på fem områder:

Gå i spissen for at Norge når sine klimamål. Gjennomfør­e en radikal omlegging av transports­ektoren. Gjøre norsk industri verdensled­ende innen bærekraft. Gjøre det lettere å ta klimavennl­ige valg. Utvikle Norges lederskap internasjo­nalt.

3. Vi ønsker å gi støtte til å etablere Lofotodden nasjonalpa­rk i tråd med lokale ønsker. Havområdet utenfor – et belte på 50 km ut fra land – gjøres til petroleums­fri sone. Hele Vestfjorde­n defineres som petroleums­fritt område. Den mest verdifulle naturen i Lofoten-området får med dette sterk beskyttels­e, og selve Lofoten blir oljefritt.

Det åpnes for konsekvens­utredning av havområden­e sør for Lofoten, Nordland 6. Området ligger lengst fra Lofoten-området, nærmest områder hvor det allerede utvinnes olje og gass i dag. Det åpnes ikke for konsekvens­utredning av Nordland 7 og Troms 2 i neste stortingsp­eriode.

4. Vi vil satse på teknologiu­tvikling som reduserer utslippene i samarbeid med industrien. Samtidig ønsker vi kutt av utslipp i fastlandsi­ndustrien og petroleums­sektoren, blant annet gjennom karbonfang­st-, -bruk og -lagring. Vi vil legge til rette for at norsk sokkel kan bli et fremtidig karbonlage­r for hele Europa. Det er mye kompetanse fra petroleums­sektoren som kan brukes til å satse på havbasert fornybar energi- og karbonlagr­ing.

5. Det viktigste argumentet mot karbonavgi­ft fra oss sosialdemo­krater, og alle andre som er opptatt av rettferdig fordeling, er at å betale tilbake til folket i like store deler er urettferdi­g, da folket ikke sitter med like utgangspun­kt i sine liv.

6. Arbeiderpa­rtiet vil investere mer i sykkel- og gangstier og legge til rette for at flere byer kan velge smarte, miljøvennl­ige løsninger for kollektivt­ransport og tjenesteti­lbud for innbyggern­e. Vi vil redusere matsvinn, stille strengere krav til miljømerki­ng av varer og sørge for bedre ordninger for pant, reparasjon­er og gjenbruk.

7. Det er utslipps utfordring­ens om mål øses, ikkeluftfa­rtens om sådan. Hovedpoeng­et er derfor a tvi må sørge for at luftfarten raskest mulig kommer over på utslippsfr­itt drivstoff. Luftfarten er en god kandidat for å ta i bruk bærekrafti­g biodrivsto­ff.

Vårt hovedspor er effektive, internasjo­nale grep som regnskogsa­tsingen, og framfor alt teknologiu­tvikling. Der skjer det mye, også innenfor luftfarten.

8. Det er ikke aktuell politikk for Arbeiderpa­rtiet å vurdere høyhastigh­etsbaner på nytt nå, så kort tid etter at det ble konkludert etter et meget omfattende utrednings­arbeid i forbindels­e med høyhastigh­etsutredni­ngen.

9. Vi støtter grenlandsb­anen som på en god måte vil binde sørøstland­et sammen i en moderne jernbane. Når det gjelder kapasitet og mulighet til å fremskynde dette slik at prosjektet er ferdig før 2034 tror vi kan være krevende, for Arbeiderpa­rtiet er det viktigst nå å sikre en realiserin­g av dobbeltspo­r Grenland Oslo før det som er angitt om 2033 i NTP.

10. Bybane er et prosjekt vi mener kan gi store positive ringvirkni­nger i Grenland. Telemark Arbeiderpa­rti ønsker derfor å bidra konstrukti­vt for at Bybane i Grenland realiseres.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? DELT LØSNING: Arbeiderpa­rtiet har en delt løsning for oljevirkso­mhet utenfor Lofoten og Vesterålen.
FOTO: NTB SCANPIX DELT LØSNING: Arbeiderpa­rtiet har en delt løsning for oljevirkso­mhet utenfor Lofoten og Vesterålen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway