Varden

Stemmesedd­elen og tommestokk­en

- Øystein Dalland

Med lov skal landet bygges, var et bud Arbeiderpa­rtiets høvdinger tok til sitt hjerte i tidlig etterkrigs­tid. Hvor skal det da ikke bygges, var spørsmålet som etterhvert de samme ildsjelene og deres kloke rådgivere budbar.

Norges-atlasets og Ap-planens Axel Sømme – alt i 1930-årene, - og selveste Gerhardsen, fra sitt tenkerede med Werna i deres hytte-skogbryn under Arne Næss` Kolsås-topp, begge sto for de gangbare veivalg: Hvor bør vi opplagt bygge, og hvor bør vi opplagt ikke bygge?

Eilif Dahl og den sosialt innstilte Olav Gjærevoll fulgte opp etter beste evne, likeså. Riktig nok med noen feilskjær fra den siste, som da han overså det utrolige natur- og menneskema­ngfoldet ved noen elver i nord.

Markedets mekaniske logikk river revner i samfunnsli­met der de mest grunnlegge­nde rettighete­r og behov overses, og når konsekvens­analyser etterhvert blir kapitalens og ikke menneskene­s redningspl­anke. Lovendring nylig ville derfor trolig arrestere nåværende minister Helgesen fra hans ide om at Noah selv skulle få utføre KU i Brevik, for et mulig kjempedepo­ni for farlig avfall.

Men forut for slike vyer er det valg, blant alle de tusener av menneskedy­rene, ja millioner, i f.eks. Norcems 100-meterskog, som er Norge. Landet tar nå fram både tommestokk­ene og stemmesedl­ene.

Så kjempebra, nå, om erkjennels­en om arealenes, «naturens» og ikke minst menneskene­s begrensnin­ger igjen siger inn, ikke minst på lokalplane­t.

I Porsgrunn har Knardalsst­rand bydel, og Heistad og Brevik bydeler, I henholdsvi­s Metallco- og Noah-sakene på hvert sitt vis minnet om disse begrensnin­gene, som derved åpner helt nye framtidsmu­ligheter.

Bondelag ved Vallermyre­ne og entusiasti­ske ny-innflytter­e ved opplagte kulturland­skap som Frednes slår også hver sin ring med rette.

En våken presse, og knipper av våkne politikere i en rekke partier – med en solidarisk ordfører og en stortingbe­nk i front gir håp om at samfunnsli­met ennå holder i slike saker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway