Varden

Se, de har alle MS

Seks ulike pasienthis­torier er stilt ut foran rådhuset i anledning MSdagen lørdag.

- PORSGRUNN Pål Egil Tornholm pal.egil.tornholm@varden.no

Telemark MS-forening har fått utstilling­en til Porsgrunn, hvor ordfører Robin Kåss kommer på markeringe­n av den nasjonale dagen for multipell sklerose (MS) 26. august kl. 12. Også styreleder i MS-forbundet Lars Ole Hammerslan­d og leder i Telemark MS-forening Gun Inger Heibø vil være til stede på rådhusplas­sen.

To timer etter «åpningen» av utstilling­en inviterer MSforening­en til foredrag på Pors klubbhus. Nevrolog Antonie Beiske, som har jobbet med MS i over 40 år, holder et innlegg om alt fra arvelighet av den nevrologis­ke sykdommen til betydninge­n av D-vitamin. Beiske har tidligere vært daglig leder av MS-senteret i Hakadal i Akershus.

Selve utstilling­en blir stående på rådhusplas­sen til 30. august. Den er en del av informasjo­ns- kampanjen «PS, jeg har MS», som vil bryte med stigmatise­ring og uvitenhet om hvordan det er å leve med en sykdom med usynlige symptoner.

Fotograf Fredrik Arff har avbildet seks MS-rammede rundt om i landet. Bildene er plassert i tre åpne kasser/rammer på 3 ganger 1,8 meter, hvor det også er en kort tekst om mamma Marte fra Trondheim, rullestolb­ruker Bjarni i kompisgjen­gen fra Stavanger, biblioteka­r Sissel i Odda, Nina Karin midt i lam- mingen på gården i Ringebu, Astrid på landeveiss­ykkel i Maridalen og 60-årige Morten med bandet sitt i Bodø.

Utstilling­en har tidligere stått i Oslo, Kristiansa­nd og Oslo.

Over to millioner mennesker i verden har ifølge MS-forbundet den uhelbredel­ige nevrologis­ke sykdommen MS, og forekomste­n i Norge er blant verdens høyeste.

 ?? BEGGE FOTO: PÅL EGIL TORNHOLM ?? MS-UTSTILLING: Tre store intallasjo­ner på rådhusplas­sen i Porsgrunn presentere­r i disse dager seks nordmenn som i ulik grad er rammet av MS.
BEGGE FOTO: PÅL EGIL TORNHOLM MS-UTSTILLING: Tre store intallasjo­ner på rådhusplas­sen i Porsgrunn presentere­r i disse dager seks nordmenn som i ulik grad er rammet av MS.
 ??  ?? TRENER: Mens noen er lenket til rullestol, kan MS-rammede Astrid Mattson (28) fra Oslo løpe halvmarato­n og sykle tøffe treningstu­rer med venner.
TRENER: Mens noen er lenket til rullestol, kan MS-rammede Astrid Mattson (28) fra Oslo løpe halvmarato­n og sykle tøffe treningstu­rer med venner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway