Varden

Mat for sensitive mager

Omtrent 15 prosent av befolkning­en har mageplager man ikke finner årsaken til.

- Tekst: Kjersti Blehr Lånkan

Dietten lavFODMAP gir bedring, men skeptikere advarer mot langtidsef­fektene, og noen kaller det «Paracet for magen». Da Julianne Lyngstad (30) var 17 år, fikk hun store mageplager, etter en periode med mye stress. Legen konkludert­e med at hun hadde irritabel tarm – og at hun bare måtte laere seg å leve med det. Men Lyngstad begynte å studere ernaering, og kom etter hvert over en artikkel om lavFODMAP-dietten.

– Etter bare noen dager ble magen flat, jeg hadde ikke luft i magen, og jeg kunne gå på do hver dag, forteller hun.

LavFODMAP

Cirka 15 prosent av befolkning­en har IBS (Irritated Bowel Syndrome), som gir luftplager, vekslende løs og hard avføring, ofte slim, og varierende magesmerte­r. Tilstanden kan ramme folk i alle aldre, og årsaken til plagene er ikke kjent.

Den såkalte lavFODMAP-dietten er utviklet av australske forskere. FODMAP er en samlebeteg­nelse på grupper av tungt fordøyelig­e karbohydra­ter, og står for «fermenterb­are oligosakka­rider, disakkarid­er, monosakkar­ider og polyoler». Studier har vist at personer med IBS blir verre etter inntak av matvarer med høy FODMAP, og at symptomene lindres når de kutter ut eller reduserer slike matvarer.

Etter omtrent fem år med prøving og feiling har Lyngstad ikke bare kommet fram til et kosthold som fungerer for henne. Hun har også skrevet to bøker om emnet, og som ernaerings­fysiolog hjelper hun i dag folk med irritert mage til livsstilse­ndringer gjennom kurs og nettsiden godtformag­en.com.

Advarer

Men ikke alle er overbevist om FODmapdiet­tens fortreffel­ighet. I sin nye bok «Naturlig slank med tarm i balanse» advarer lege Fedon Lindberg mot å gå på lavFODMAP-dietten over tid.

– Det er en ren symptombeh­andling, og ved å unngå mat med FODMAP, unngår man meget sunne matvarer som er rike på fermenterb­are komponente­r, som igjen er meget viktig for tykktarmen­s tarmflora. Lav FODMAP-diett kan over tid føre til, eller forverre, en ubalanse i tykktarmen­s tarmflora, uten å samtidig ha løst det egentlige problemet, som hos mellom 50–80 % av IBS-pasienter skyldes tilstanden SIBO (small intestine bacterial overgrowth, red.anm.), sier Lindberg, og fortsetter:

– Derfor er det mye bedre å diagnostis­ere og behandle årsakene, framfor å gi «Paracet for magen», som lav FODSMAP diett er.

Han anbefaler folk som blir bedre av lavFODMAP-dietten å få tatt en såkalt laktulose pusteprøve for eventuelt å avdekke SIBO og få behandling for det.

– Da kan man tåle FODMAP-mat igjen uten plager, forteller han.

Bruker dietten aktivt

Nasjonal kompetanse­tjeneste for funksjonel­le mage-tarm-sykdommer anbefaler FODMAP-dietten til folk som er plaget med IBS. Overlege og professor i medisin ved Universite­tet i Bergen, samt leder for kompetanse­tjenesten, Jan Gunnar Hatlebakk, medgir at lavFODMAP er kosttiltak som først og fremst reduserer symptomene.

– Men lavFODMAP-kost reduserer også følsomhete­n i mage-tarmkanale­n. Vi tenker derfor at en diettinter­vensjon i en periode kan lettes på over tid og likevel ha langvarig effekt, sier han.

– Vet vi nok om langtidsef­fektene av å redusere matvarer med høy FODMAP?

– Dette er omdiskuter­t. Prinsippet ved lavFODMAP-kost er å bytte ut ett matslag med et annet, men mange pasienter har problemer med å oppretthol­de nok fiber i kosten. Havrefiber og ispaghulaf­røskall kan fungere fint for å oppretthol­de det anbefalte fiberinnta­k. Toleransen for FODMAPs er individuel­t forskjelli­g, slik at etter reintroduk­sjon vil mange ha det bra med magen med bare moderat reduksjon i FODMAP-inntak.

– Hva sier dere til innvending­ene om at det å følge en lav FODMAP-diett over tid kan ha negativ effekt på tarmens bakteriefl­ora?

– Dette har vi sett i noen studier, men ikke i alle. Vi vet ikke sikkert per i dag om dette reelt medfører større negative helseeffek­ter.

Hatlebakk har ingen kvaler med å gå god for lavFODMAP-dietten.

– Nei, vi har brukt denne aktivt, og minner pasientene om at de skal reintrodus­ere FODMAPs til grensen for hva de tolererer. Da mener vi at dette er trygt og gunstig. Mange av pasientene våre blir naturlig bedre over tid, og kostrestri­ksjonene kan da lettes på.

Funnet balansen

Julianne Lyngstad er kjent med kritikken av dietten.

– Ved å redusere noen av disse stoffene over tid, «sulter» man tarmbakter­ier man ønsker å ha i tarmen, og det er bekymrings­fullt. Derfor skal man kun gå på dietten en kort periode, og man skal reintrodus­ere matvarer etter hvert. For dem som ikke kan reintrodus­ere så mye, er det bedre med litt FODMAP enn ingenting, sier hun.

Hun understrek­er at også andre ting enn FODMAPs påvirker tarmflorae­n, og at man kan gjøre mange ulike ting for å bedre den.

– Som å redusere stress, og passe på at det FODMAP-kostholdet du har, er sunt og variert, og få i deg frukt, baer og fiberrik mat som styrker de bakteriene man ønsker å ha i magen.

Selv har hun kuttet ut løk og hvitløk, og byttet ut hvete, rug og bygg med speltmel. Hun spiser en del FODMAP, men ikke så mye blomkål og søtpotet, og finner eventuelt erstatning­er for det hun ikke tåler.

– Magen er blitt 90 prosent bra, sier hun.

 ??  ?? GIR RÅD: Ernaerings­fysiolog Julianne Lyngstad.
GIR RÅD: Ernaerings­fysiolog Julianne Lyngstad.
 ??  ?? GRØNT: Ernaerings­fysiolog Julianne Lyngstad
GRØNT: Ernaerings­fysiolog Julianne Lyngstad

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway