Varden

Fossil energi må erstattes

- Eli Taugbøl 1. kandidat Telemark Venstre

Norge skal lede an i den globale overgangen til grønn vekst og en klimanøytr­al økonomi. For å kutte klimagassu­tslipp, må all fossil energi erstattes av fornybar energi.

Venstres overordned­e mål er en «grønn økonomi» som innen 2030 er stor og lønnsom nok til å erstatte dagens petroleums­sektor som drivkraft i norsk økonomi.

Internasjo­nale forpliktel­ser og Norges ferske Lov om klimamål tilsier at betydelige deler av norsk olje og gass må bli liggende. Derfor vil Venstre ikke gjennomfør­e 24. konsesjons­runde eller konsekvens­utrede i Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe).

For å nå disse målene er Venstre åpen for å benytte de verktøy som er tilgjengel­ig, inkludert Petroleums­lovens §4-4

2. Både nasjonale klimamål og det internasjo­nale målet om å redusere temperatur­stigningen til 1,5 grader tilsier at betydelige deler av norsk olje og gass må bli liggende. I takt med at fossilande­len og klimagassu­tslippene går ned, vil markedet for olje og gass skrumpe inn. Samtidig vil markedet for de fornybare energibaer­erne og de moderne nullutslip­psløsninge­ne vokse. Venstre vil posisjoner­e Norge til å vaere med på denne energiomst­illingen.

3. Venstre vil holde Lofoten, Vesterålen, Senja og Mørefeltet oljefritt for all fremtid, og er derfor også mot en konsekvens­utredning. 4. For at det grønne skiftet

skal skyte fart, må det lønne seg å satse på klimavennl­ige løsninger. For at folk skal velge grønt, må det finnes gode grønne alternativ­er.

For at naeringsli­vet skal utvikle gode grønne alternativ­er, må det også vaere konkurrans­edyktig.

Venstre vil derfor aktivt legge forholdene til rette for at norsk naeringsli­v skal utvikle løsningene som kreves i den grønne økonomien. Det vil både gi folk flest en enklere og bedre hverdag og skape de nye arbeidspla­ssene og bedriftene som vi skal leve av i framtida.

5. Venstre står for et grønt skatteskif­te og har fått til mye i denne stortingsp­erioden. Det er likevel en god del arbeid som gjenstår. Vi ønsker blant annet å innføre en gjennomgåe­nde CO2-avgift som er lik for alle sektorer, og som er på et slikt nivå at Norge tar sin andel av kuttene i klimagassu­tslippene for å nå 1,5-gradersmål­et.

6. I dag er store deler av forbrukern­es klimagassu­tslipp knyttet til energibruk i bolig, transport og mat. Vi mener at det ikke er nødvendig å velge mellom familieøko­nomisk baerekraft og miljø. Venstre vil føre en forbrukerp­olitikk som gjør det enklere for folk å velge de klima- og miljøvennl­ige løsningene.

7. Venstre er mot bygging av en 3. rullebane på Gardermoen. Venstre vil bygge moderne høyhastigh­etsjernban­er som kan brukes av både godstrafik­k og regional- og langdistan­se persontraf­ikk. Konkurrans­ekraftige høyhastigh­etsbaner vil samtidig bidra til kraftige kutt i norske

overføring klimautsli­ppav store gjennomdel­er av dagenstil elektriskf­ly-, bil- og og langt godstrafik­k mer energieffe­ktiv drift. 8. som Stortingsv­algprogram­met,ble vedtatt på Venstres landsmøte (30. mars - 2 april) i år, tar utgangspun­kt i at fremtidig togsatsnin­g skal legge til rette for lyntog/høyhastigh­etslinjer. Helt konkret vil Venstre: Begynne planleggin­gen av fjernstrek­ningene fra Oslo til Bergen, Trondheim og Stavanger, med sikte på å bygge høyhastigh­etslinjer for lyntog.

Bygge et jernbanene­tt med dobbeltspo­r som er tilrettela­gt for høye hastighete­r (minst 250km/t), og som har en halvtimesf­rekvens på togavgange­ne i Intercity-triangelet (Lillehamme­r, Halden, Skien) innen 2032-34. 9. Nasjonal Transportp­lan, som ble vedtatt i juni, er tidenes mest ambisiøse satsning på samferdsel og jernbanen. Av investerin­gsmidlene går hele 45 % til jernbanen. Vedlikehol­dsettersle­pet på jernbanen skal også videre ned.

10. Venstre er generelt for å øke andelen av samferdsel­skroner som går til kollektivl­øsninger. Økte midler til byvekstavt­aler er en viktig del av dette og vil bidra til å realisere en bybane i Grenlandso­mrådet.

Fullstendi­g svar på spørsmålen­e fra Klimavalga­lliansen finnes på Telemark Venstres nettside.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway