Varden

Hedda Gabler i ny designerdr­akt

Hedda Gabler er kommet hjem til Skien, i en tidvis estetisk vakker forestilli­ng i Teater Ibsen.

- SKIEN Sindre Omenås

massiv kritikk fra et borgerskap som lot seg provosere av det som senere ofte er blitt kalt den kvinnelige Hamlet.

Ida Elise Broch er Hedda Gabler i oppsetning­en ved Teater Ibsen i høst, der finske Cilla Back har regien.

«Fruen til»-blogger

Hedda Gabler inviterer på ingen måte til medfølelse. Romantisk opportunis­me og selvdestru­ksjon er en svaert uheldig kombinasjo­n, både å leve med og søke sympati for.

Hedda ønsker å vaere «fruen For første gang i Teater Ibsens historie, har de hentet hjem «Hedda Gabler». Det skjer 127 år etter at Henrik Ibsen møtte til»-bloggeren, men mangler en mann som kan gi henne denne posisjonen. Allerede på terskelen til ekteskapet med Jørgen Tesman (Thomas Bye) er hun i et fornuftsek­teskap, som hun går inn i med åpne øyne. Når status og økonomi også blir truet, faller grunnmuren ut.

Regissør Cilla Back sier i et intervju med Varden, at Hedda er en anti-Nora. Der Nora smeller igjen ytterdøren til dukkehuset, er det fra et ekteskap der hun aldri ville få en selvstendi­g rolle.

For Hedda er ikke samlivet en egenverdi, mål eller et fellespros­jekt. Hedda er borgerskap­ets datter, som i sine ungdomsår var et midtpunkt i bohemkrets­en. En status og posisjon som forsvant med ekteskapet med Tesman.

Hennes prosjekt er ikke å redde ekteskapet, men å skape et interessan­t liv for seg selv og slippe å leve et liv i kjedsomhet.

Estetisk vakker

I Teater Ibsen er det nye hjemmet til Hedda og Jørgen kjølig hvitt, med speil- og glassdører.

Regissør Cilla Back og scenograf Csörsz Khell har med hell flyttet Hedda inn i en moderne villa, som gir «blogger»-assosiasjo­ner, spesielt med mange handlepose­r fra dyre butikker som fyller stua i åpningen av stykket.

Back har i tillegg valgt å bryte opp stykket i flere bolker, nesten som frittståen­de stykker, selv om hun stort sett følger handlingen og dialogen i stykket.

Noen av disse bolkene er teater på sitt mest intense, og andre er estetisk vakre.

Det åpner for at husvennen Assessor Brack (Ola Otnes) tid-

vis kan gå inn en tilnaermet karikert rolle gjennom stykket.

Dialogen mellom ekteparet Jørgen og Hedda er lagt i et teatralsk og stakkato toneleie. Et grep som overrasker og fremmedgjø­r i starten, men vokser som grep for å synliggjør­e det kjaerlighe­tsløse ekteskapet.

Ida Elise Broch glir godt mellom de ulike uttrykkene, fra kjølig frue, søkende kvinne til selvdestru­ktiv og ødeleggend­e furie.

Det såre møtet med tidligere kjaereste og ektemannen­s rival, Eilert Løvberg (Kasper Skovli Botnen) gjør at stykket spiller på hele skalaen, fra det karikerte til det inderlige.

Valgt bort

I oppsetning­en blir et tema underkommu­nisert. Hos Ibsen venter Hedda barn, noe som spesielt opptar tante Julle (Karin Stautland). Både barnet og tantene forsvinner ut av horisonten. Spesielt barnet kunne vaert interessan­t å følge i Hedda av 2017.

Noen ganger tar det karikerte overhånd, og alle overgangen­e mellom bolkene fungerte ikke helt da Varden fulgte generalprø­ven.

Hedda Gabler blir å treffe på Teater Ibsen fram til 7. oktober. Teateret legger også ut på turne i denne perioden, og besøker Bø, Dalen, Notodden, Seljord, Vinje og Rjukan, i tillegg til Larvik, Horten og Nøtterøy i Vestfold. Hedda Gabler Teater Ibsen Regi: Cilla Bach sindre.omenas@varden.no

 ??  ?? LYKKES: Teater Ibsen har lyktes i mye med sin moderne versjon av Hedda Gabler, her med Ida Elise Broch og Ola Otnes.
LYKKES: Teater Ibsen har lyktes i mye med sin moderne versjon av Hedda Gabler, her med Ida Elise Broch og Ola Otnes.
 ??  ?? HJEM: For første gang setter Teater Ibsen, med Ola Otnes, Karin Stautland, Thomas Bye og Mari Dahl Saether, opp Hedda Gabler i Skien.
HJEM: For første gang setter Teater Ibsen, med Ola Otnes, Karin Stautland, Thomas Bye og Mari Dahl Saether, opp Hedda Gabler i Skien.
 ??  ?? ESTETISK: Hedda Gabler leker med mange uttrykk, som «samtale med dans» mellom Ida Elise Broch og Mari Dahl Saether.
ESTETISK: Hedda Gabler leker med mange uttrykk, som «samtale med dans» mellom Ida Elise Broch og Mari Dahl Saether.
 ??  ?? ØDELEGGEND­E: Hedda Gabler er romantisk opportunis­tisk selvdestru­ktiv, som ikke er en heldig kombinasjo­n.
ØDELEGGEND­E: Hedda Gabler er romantisk opportunis­tisk selvdestru­ktiv, som ikke er en heldig kombinasjo­n.
 ??  ??
 ?? ALLE FOTO: DAG JENSSEN. ??
ALLE FOTO: DAG JENSSEN.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway