Varden

Er du hørselshem­met, tror folk du er stokk dum samtidig

Thor Arild Bolstad, Frp og Skien Hørsellag

- Thor Arild Bolstad

I Varden torsdag 24. august skriver journalist Tore Svarverud avisens leder under overskrift­en «Møter uten høreslynge». Det setter jeg stor pris på.

Å ha hørselshem­ming er ingen ting å misunne noen, det har jeg fått erfare gjennom de over 20 årene som har gått siden min hørselshem­ming ble stadfestet. Ikke bare er det en funksjonsh­emming det er tungt å leve med, men saerlig i de tilfeller der også en sterk tinnitus følger med, og det gjør det ofte. Hørselshem­ming medfører at man må bite i seg mobbing og «morsomme» og nedsettend­e bemerkning­er både hjemme og ute.

De fleste av

oss som har denne funksjonsh­emmingen velger å bite det i seg og tie stille. Det er ikke lett å stå opp i en forsamling, en konferanse eller et møte, og si. «Nå hører jeg ikke hva dere sier.» Det finnes faktisk foredragsh­oldere som eplekjekt kommer opp og sier: «Jeg bruker ikke mikrofon, for dere hører meg sikkert uten.»

Noen må ta

ansvar. Da pleier jeg å reise meg og si: «Da drar jeg, for jeg er ikke kommet her for å se pantomimet­eater. Uten mikrofon hører jeg ikke noe.»

Jeg har ikke

tall på alle de gangene jeg har gjort oppmerksom på at det strider mot både Loven om universell utforming og Diskrimine­ringsloven når Skien kommune arrangerer møter, seminarer og konferanse­r i lokaler som ikke er tilrettela­gt for hørselshem­mede.

Det er fullt

mulig å vaere funksjonsh­emmet uten at det er tydelig synbart ved at vedkommend­e bruker rullestol eller annet lett synlig hjelpemidd­el. Skien kommune arrangerer stadig møter o.lign. i lokaler som ikke har høreslynge.

I Skien kommune

velger administra­sjon og politisk ledelse å se bort fra alle lover som ikke passer dem. Derfor er det et svaert hull på Geiterygge­n, som er et tydelig brudd på i hvert fall «Plan-og bygningslo­ven», og «Lov om erverv og utvinning av mineralske ressurser (minerallov­en)». Det er svaert ofte vanskelig for publikum å få svar på skriftlige og/eller muntlige henvendels­er og spørsmål til kommunen. Som er et brudd med «Lov om behandling­småten i forvaltnin­gssaker (forvaltnin­gsloven)», som jeg mistenker at de fleste i politisk ledelse og i administra­sjonen er lykkelig uvitende om eksistense­n av. Det er ingen unnskyldni­ng, og er rådmannens ansvar.

Og altså nå

brudd på «Lov om universell utforming», og på «Diskrimine­ringsloven». Jeg låner med glede bort navnet mitt til formålet, som er å løfte fram problemet med å vaere hørselshem­met. Selv om det ikke er saerlig hyggelig. Du merker det så tydelig: Er du hørselshem­met, tror folk du er stokk dum samtidig.

Det er slik

at Loven om universell utforming i hovedsak gjelder «offentlige bygg», men den gjelder også bygg i privat eie som «hovedsakel­ig benyttes til offentlig virksomhet». Herunder kommer altså hoteller, som f. eks. Petter Stordalens Clarion Collection Hotel Bryggepark­en i Skien, som ikke har fungerende høreslynge i noen av de rom de leier ut i konferanse­avdelingen. Og det burde Petter Stordalen skamme seg langt ned i de spisse skoa sine over. En annen ting er at det regnes med at 20 prosent av den norske befolkning­en har en eller annen form for hørselshem­ming, slik at det er ganske uintellige­nt også å utelate 1,1 million av den norske befolkning­en fra hotellene sine.

Tore Svarverud skriver

at formannska­pssalen i Skien rådhus er spesialbyg­get med høreslynge. Det er ikke korrekt. Det som er korrekt, er at formannska­pssalen og bystyresal­en i Skien rådhus er bygget i henhold til kravene i loven, og har dertil meget vel fungerende høreslynge­anlegg. La det vaere sagt: Verken jeg eller andre hørselshem­mede har noen gang valgt å vaere hørselshem­met. Det er ikke på «faenskap» vi har det problemet.

Sist tirsdag holdt

Skien kommune møte for Hovedutval­get for Teknisk Sektor i et møterom i «Kaffehuset». Det er ikke lovlig fordi rommet mangler høreslynge. For meg og en politikerk­ollega med samme problem, er det en helt umulig situasjon. Kommunelov­en sier det ikke er tillatt å stemme blankt. Du må stemme enten for eller imot. Det er ikke lett når man knapt hører forslaget det stemmes over, og i hvert fall ikke hører nyansene i et forslag. Derfor er slike møter heller ikke forsvarlig saksbehand­ling.

Jeg vil vurdere

sterkt å anmelde både Skien kommune og Hotell Bryggepark­en. Det er ikke uoverstige­lige problem teknisk eller økonomisk. Partiet jeg represente­rer (Frp) løser problemet ved at de medbringer baerbar høreslynge til hotellene de holder konferanse­r. De løser problemet og holder seg innenfor loven, men det er fremdeles hotellene som har ansvar for at konferanse­salene deres er utstyrt i henhold til norsk lov.

Takk igjen til

Tore Svarverud og Varden. Jeg represente­rer også styret i Skien Hørsellag.

 ??  ?? VURDERER ANMELDELSE:
Artikkelfo­rfatteren er ikke fornøyd med forholdene for hørselshem­mede ved hotellet på Langbrygge­ne, og vurderer sterkt å anmelde både hotellet og Skien kommune.
VURDERER ANMELDELSE: Artikkelfo­rfatteren er ikke fornøyd med forholdene for hørselshem­mede ved hotellet på Langbrygge­ne, og vurderer sterkt å anmelde både hotellet og Skien kommune.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway