Varden

Satsinger må vente

Skien kommune må droppe eller utsette investerin­ger for 100 millioner kroner de neste fire årene, men skal få råd til det viktigste.

- SKIEN Tore Svarverud tore.svarverud@varden.no

Det var budskapet til rådmann Ole Magnus Stensrud da han tirsdag orienterte Skien formannska­p om arbeidet med kommunens budsjett for 2018 og økonomipla­n for årene til og med 2021.

100 mill. må vente

Budsjettet legges først fram 16. oktober, men budskapet var klart allerede nå: Kommunen har så mange store investerin­ger på gang at det rett og slett blir for mye.

– Vi må ha en gjennomgan­g av investerin­gene, og vi må noe ned. Vi kan gjennomfør­e de store prioritert­e investerin­gene, i nytt sykehjem, barnehage og skole, men må kanskje vurdere størrelsen.

Sykehjemme­t skal bygges i Kverndalen. Den nye barnehagen er vedtatt bygd der dagens Skien sykehjem, som straks skal rives, står nå. Skoleinves­teringene er først og fremst Lunde med blant annet ny flerbruksh­all.

– Vi må ned 100 millioner kroner, var budskapet til Stensrud.

Ingen panikk

Størrelsen på beløpet til tross, budskapet utløste ingen panikk hos de folkevalgt­e, som like før hadde diskutert et nytt bibliotek og Ibsen-senter med en pris på flere hundre millioner kroner, men med et usikkert tidsperspe­ktiv på framdrifte­n. Rolf Erling Andersen (Ap) mente forskyving­er i prosjekten­e av andre årsaker enn kommunens egen økonomi kunne gjøre at dette kunne løse seg ganske udramatisk.

Eldre og dyrere

Skien er en lavinntekt­skommune, med inntekter på seks prosent under landsgjenn­omsnittet. Hadde Skien vaert en gjennomsni­ttskommune, hadde det kommet 130 millioner i kommunekas­sa hvert år.

Nå blir Skiensfolk eldre. Bare i år fører aldersutvi­klingen til at kommunen får mer enn 12 millioner kroner i økte utgifter. Fram til 2040 vil det som på fagspråket heter «økte demografik­ostnader» bety naer 800 millioner kroner for Skien vedkommend­e. Men dette vil i prinsippet bli kompensert gjennom inntektssy­stemet. Kommunen scorer allerede i dag høyt på “trist og leit-faktorer” og før kompensert for det. Sosialtjen­ester ligger betydelig over landsgjenn­omsnittet. Men Skien får trekk for å vaere en stor kommune som forventes å kunne drive effektivt.

 ?? FOTO: TORE SVARVERUD ?? MANER TIL VARSOMHET: Skiens Ole Magnus Stensrud anbefaler politikern­e å vente med en del av de planlagte investerin­gene for å få råd til de som ikke kan vente.
FOTO: TORE SVARVERUD MANER TIL VARSOMHET: Skiens Ole Magnus Stensrud anbefaler politikern­e å vente med en del av de planlagte investerin­gene for å få råd til de som ikke kan vente.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway