Varden

Rekordmang­e fullfører videregåen­de

Rekordmang­e elever fullfører videregåen­de opplaering, viser tall fra Utdannings­direktorat­et. Men utviklinge­n går altfor sakte, mener Ap-nestleder Trond Giske.

- OSLO Andreas Løf, NTB

73 prosent av elevene som påbegynte videregåen­de i 2011 hadde fullført innen utgangen av skoleåret 2015/16. Tallet er det høyeste siden målingene startet for 17 år siden, ifølge Utdannings­direktorat­et.

Utviklinge­n fra 2010-kullet er imidlertid på beskjedne 0,3 prosentpoe­ng.

Fortsetter utviklinge­n i dette tempoet, vil regjeringe­n vaere langt unna ambisjonen om at 90 prosent av elevene skal gjennomfør­e skolen innen 2030, mener Ap-nestleder Trond Giske.

– Realiteten er at fortsatt er det 1 av 4 elever som ikke gjennomfør­er videregåen­de opplaering. Det trengs en helt annen innsats i skolepolit­ikken for å nå målet om at flere skal fullføre opplaering­en, sier han.

Videre gjentar han Arbeiderpa­rtiets mål om å ansette 3.000 flere laerere, gi alle søkere laereplass, ansette flere helsesøstr­e og gjennomfør­e tidlig innsats.

Fortsatt et stykke igjen

Kunnskapsm­inister Torbjørn Røe Isaksen (H) mener imidlertid hovedtalle­ne, som også ble presentert av SSB i juni, er gode nyheter.

–Frafall i skolen er en av våre største utfordring­er. Jo flere som fullfører videregåen­de skole, jo faerre risikerer vi at havnet på Nav, sier han i en epost til NTB.

Kunnskapsm­inisteren mener imidlertid i likhet med Giske at det fortsatt er for mange som dropper ut av videregåen­de.

– Det er svaert gledelig at den positive trenden fortsetter. Samtidig er det lenge igjen til vi kan si oss fornøyd. Det er fortsatt en del elever som dropper ut, og vi vet fra forskning at disse oftere vil slite med å beholde sin plass i arbeidsliv­et senere. Derfor må vi sammen sørge for at vi holder trykket oppe slik at enda flere ungdommer fullfører, sier han.

– Må gjøre mer for yrkesfagen­e

Tallene viser også at det fortsatt er store forskjelle­r mellom elevene som har tatt studieforb­eredende studieprog­ram, og de som har tatt yrkesfagli­ge.

86 prosent av elevene som tok studieforb­eredende, hadde bestått videregåen­de innen fem år, mens tallet var 59 for de yrkesfagli­ge studieprog­rammene.

Ser man på Utdannings­direktorat­ets tallfor gjennomfør­ing på normert tid, går imidlertid utviklinge­n i gal retning både for yrkesfag og for studieforb­eredende.

Lavest er andelen som fullfører på normert tid blant yrkesfagel­ever. 49,6 prosent av jentene i 2010-kullet hadde fullført og bestått på normert tid, mot 48,8 prosent av de fra 2011-kullet. Blant guttene går også tallet ned, fra 33,7 prosent blant dem som startet i 2010, til 33,3 prosent fra dem som startet i 2011.

SV-leder Audun Lysbakken mener man må gjøre mer for disse elevene.

– Regjeringe­n har sviktet yrkesfagen­e og har ikke tatt frafallspr­oblemene på alvor, sier Lysbakken, og etterlyser flere laerere og en mer praktisk og variert skole for å bøte på problemet.

Mindre fravaer

I tillegg til at flere fullfører videregåen­de opplaering, viste tall fra Utdannings­direktorat­et nylig at fravaeret på videregåen­de skole har sunket med 40 prosent etter innføringe­n av fravaersgr­ense i fjor høst.

Fravaersgr­ensen innebaerer at en elev ikke kan ha mer enn 10 prosent fravaer i et fag for å få karakter i faget, uten å ha legeerklae­ring.

 ??  ?? FLERE FULLFØRER: 73 prosent av elevene som startet videregåen­de opplaering i
FLERE FULLFØRER: 73 prosent av elevene som startet videregåen­de opplaering i
 ??  ?? IKKE FORNØYD:
- Realiteten er at fortsatt er det 1 av 4 elever som ikke gjennomfør­er videregåen­de opplaering, sier Trond Giske fra Ap.
IKKE FORNØYD: - Realiteten er at fortsatt er det 1 av 4 elever som ikke gjennomfør­er videregåen­de opplaering, sier Trond Giske fra Ap.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway