Varden

Maeland vil hjelpe verft og redere med ny milliardga­ranti

- ÅLESUND

Naeringsmi­nisteren hadde med seg en gladnyhet til verft og redere da hun besøkte Ålesund: Regjeringe­n vil utvide låneordnin­gen for kjøp av skip fra norske verft.

Naeringsmi­nister Monica Maeland (H) foreslår nemlig å opprette en ny markedsmes­sig låne- og garantiord­ning for kjøp av skip fra norske verft, når disse skipene skal brukes i Norge. Ferger, fiskebåter, brønnbåter og hurtigbåte­r kommer inn under ordningen.

Nyheten ble presentert da hun besøkte Strand Rederi i Ålesund sammen med Fremskritt­spartiets parlamenta­riske leder Harald Tom Nesvik tirsdag.

Ordningen skal forvaltes av Garantiins­tituttet for eksportkre­ditt (GIEK) og Eksportkre­ditt Norge. Det vil bli snakk om en midlertidi­g treårig ordning som skal evalueres.

10 milliarder

Regjeringe­n foreslår en garantiram­me på 10 milliarder kroner for ordningen i 2018.

– For det første gir dette norske redere tilgang på kapital. Det gis på markedsmes­sige vilkår, og det har vaert en stor debatt i naeringen om vanskene med å få kapital gjennom ordinaere kapitalmar­keder, sier Maeland til NTB.

– For det andre gir dette norske verft viktige oppdrag som å bygge fiskebåter, ferger, brønnbåter og hurtigbåte­r. Og for det tredje vil dette gi en mer baerekraft­ig flåte. Hvis vi får bygget nytt og avhendet gamle fartøyer, gir det en miljømessi­g bedre flåte, forklarer naeringsmi­nisteren.

Bidra til aktivitet

Hensikten med tiltaket er å bidra til aktivitet på norske skipsverft, til å oppretthol­de innovasjon­sevnen i Norge og til verdiskapn­ing og omstilling, saerlig langs kysten.

Flere detaljer om ordningen kommer i statsbudsj­ettet for 2018.

Dagens norske eksportfin­ansierings­ordninger gir finansieri­ng til utenlandsk­e kjøpere av norske eksportvar­er og -tjenester.

I tillegg kan norske redere få finansieri­ng for kjøp av skip og flyttbare innretning­er fra norske verft dersom disse skal ha sin inntjening fra utenriksfa­rt eller offshorevi­rksomhet.

(NTB)

 ?? FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX ?? NY RAMME PÅ 10 MILLIARDER: Regjeringe­n vil utvide låneordnin­gen for kjøp av skip fra norske verft. Her, naeringsmi­nister Monica Maeland (t.h.) og statsminis­ter Erna Solberg under et besøk på Kleven Verft i Ulsteinvik i 2014.
FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX NY RAMME PÅ 10 MILLIARDER: Regjeringe­n vil utvide låneordnin­gen for kjøp av skip fra norske verft. Her, naeringsmi­nister Monica Maeland (t.h.) og statsminis­ter Erna Solberg under et besøk på Kleven Verft i Ulsteinvik i 2014.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway