Varden

Hva skiller partiene?

- Geir Jørgen Bekkevold Førstekand­idat for Telemark KrF

Vardens redaktør ga oss her om dagen en kjaerkomme­n invitt til å forklare velgerne hva som er de viktigste forskjelle­ne på partiene. Han påpekte at mange telemarkin­ger er i tvil denne gangen.

Jeg tenker at det første rådet jeg vil gi til velgere som er i tvil er: Se etter de lange linjene. En stortingsp­eriode på fire år er ikke lang tid. Men mange vedtak som påvirker samfunnet i lang tid, kan bli gjort likevel.

På sosiale medier kunne vi se at mange ble bestyrtet over at det ble åpnet for tvillingab­ort. Det ble vi i KrF også. Fosterredu­ksjon er en krevende og kompleks problemsti­lling, både juridisk, etisk og rent medisinsk. Det finnes tungtveien­de grunner til at tvillingab­ort verken er etisk eller medisinsk forsvarlig. Stortingsf­lertallet har på et altfor tynt grunnlag slått fast at de vil godkjenne fosterredu­ksjon i Norge. Det trengs et sterkt KrF til å reise disse betekenlig­hetene, og si at dette er faktisk ikke greit.

Utviklinge­n innenfor gen -og bioteknolo­gi de siste årene har gitt nye teknologis­ke muligheter. Kartleggin­gen av menneskene­s gener og de nye teknologis­ke muligheten­e åpner for nye behandling­smetoder. KrF ønsker å utnytte de muligheten­e bioteknolo­gi gir til blant annet bedre behandling­smetoder for sykdom og skade. Det må satses på etisk forsvarlig forskning, utvikling og behandling. Muligheten­e gir en rekke etiske utfordring­er. Etikken må likevel sette grenser for teknologie­n, ikke omvendt.

Familien er den grunnlegge­nde og aller viktigste enheten i de fleste menneskers liv. Familiepol­itikken vår går langs to hovedlinje­r: Barnas beste og familiers valgfrihet. Vi tror at disse henger sammen. De aller fleste familier er barnas viktigste og tryggeste fellesskap. Som samfunn trenger

vi å investere i familiene. Foreldre som selv ønsker å ha litt mer tid med sin ettåring bør også få mulighet til det, derfor har vi sørget for at kontantstø­tten økes fra 01. august i år.

Når familier kan velge mellom kontantstø­tte eller plass i en kvalitetsb­arnehage kan vi snakke om reell valgfrihet for familiene. Dette er også et spørsmål om samfunnsku­rs – like mye som det handler om familienes valgfrihet her og nå.

Et av de andre partiene har som slagord «Alt starter i skolen». Nei, det gjør ikke det. Alt starter lenge før. I familien. I de fleste tilfeller heldigvis en trygg havn. I noen tilfeller et skummelt sted å oppholde seg.

KrF har forstått dette og vet at begge deler kan vaere sant. Derfor kjemper vi for flere helsesøstr­e, for skikkelig barneverns­dekning, for flere barnehagel­aerere i barnehagen, for flere laerere i grunnskole­n. Slik at alle blir sett. Et barn skal ikke gå gjennom barnehageå­rene eller hele skoleløpet uten at noen voksne legger merke til at barnet sliter med et eller annet og trenger hjelp. Jo tidligere det oppdages, jo lettere å løse. Denne jobben må vi ha fullt trøkk på –alltid. Og det kan jeg love deg at KrF har. Skolen og barnehage er kjempevikt­ig, men alt starter ikke der. Jeg er stolt av å represente­re et parti som kjemper for de som ikke kan kjempe for seg selv. Som Ole Paus sa det: «KrF har politikk for dem som trenger politikk». I velgerunde­rsøkelser viser det seg ofte at disse sakene ikke flytter på så mange velgere. Overrasken­de nok. Men vi satser likevel på de sakene. Fordi politikk ikke er som å selge såpe. Fordi kjernen i hvem KrF er, er at vi alltid vil kjempe for «de andre». For den fortvilte 8-åringen som har foreldre som strever med rus. For 18-åringen i flyktninge­mottak

som har rømt fra alt han var glad i og lever i usikkerhet og stigmatise­ring. For de millioner som lever i ekstrem fattigdom i mange land i sør, fordi vi vet at bistand og utviklings­politikk nytter

Vi lever i en tid med mer dramatiske klimaendri­nger enn noen gang. Likevel har ikke dette preget valgkampen. Klimadebat­ten kan fort bli teknisk og finurlig, men det handler om vilje til omlegging. Vilje til å satse på at fremtiden må planlegges slik at vi ikke fortsetter å pøse ut klimagasse­r i atmosfaere­n.

Vi vet også at vi bruker kloden på en måte som fører til at mange arter forsvinner. Det må møtes med bevisst politikk på alle plan. Jeg er stolt av å represente­re et parti som er patent på dette. Ellers hadde jeg ikke vaert i KrF. Regionrefo­rmen, som redaktøren også er inne på, ble ikke slik KrF ville hatt den. La meg si det klart og tydelig. Likevel er det viktig å huske på at sterkere regioner som kan videreutvi­kle regionenes fortrinn, er et av de viktigste distriktsp­olitiske virkemidle­ne vi kan iverksette. De var anbefaling nummer 1 fra distriktsk­ommisjonen i sin tid.

Hvis Sp og Ap i stedet for å prioritere valgkampst­rategi de to siste årene, hadde vist vilje til å sette seg ned sammen med oss andre, hadde vi kunne gjort den enda bedre. Skillelinj­er i politikken er også hva som man er villig til vaere med på - for saken skyld. Det er for lettvint å sette seg på sidelinja for så å kritisere.

Det siste ble et angrep på andre. Jeg hadde egentlig tenkt å unngå det. Men håper likevel du som velger, som nyhetsreda­ktør Haugen, prisverdig gjorde seg til talsmann for, har blitt litt klokere på noen skillelinj­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway