Varden

Veiviser i vår verdensarv

-

25.8. skrev Jon Grøstad i Varden at nitrogen er essensen i Rjukan-Notodden-Vinje verdensarv. Som Kr. Birkeland brukte å si; det er sikkert som at en og en er to.

Grøstad har imidlertid også en bekymring; at det er vanskelig å få øye på nitrogenet med en synsvinkel fra Tinfos kulturmilj­ø på Notodden. Det er der museet Lysbuen og Hydros kunstsamli­ng er lokalisert under samme tak som Telemarksg­alleriet. Vi ser ikke åpenbare grunner til å dele Grøstads bekymring.

For det første: Det faglige grunnlaget for å formidle nitrogenet og lysbueovne­ns betydning er det gjort rede for i artikkelen «Lysbueovne­n - et industriel­t svar på et landbruksp­roblem». Den er skrevet på oppdrag fra Riksantikv­aren i 2012 og ligger på Riksantikv­arens nettsider.

For det andre: Nitrogenet­s betydning er forklaring­en på at et besøk i Lysbuen-museet starter med et tordenskra­ll. Å lykkes med å fremstille nitrogengj­ødsel industriel­t handlet i noen grad om å kunne kopiere naturen. Kreftene i lynet er sterke nok til å sprenge nitrogenmo­lekylet.

Det neste man møter i utstilling­en er en kort bildeforte­lling om Birkeland og Eyde og bakteppet; fattigdom, matmangel, utvandring. William Crookes’ advarsel (1898): «Jeg frykter en hungerkata­strofe» henger bokstaveli­g talt over våre hoder. Utstilling­en fortsetter med en animasjon av den kjemiske/ tekniske fremstilli­ng av Norgesalpe­ter. Innsiden av en skjoldovn er avbildet på veggen.

For det tredje: Det er hevet over enhver tvil at strømmen til forsøksfab­rikken ved Heddalsvan­net (1905) ble levert fra kraftverke­t Tinfos I. Dens suksess la grunnlaget for å etablere Norsk Hydro 2.12.1905 og bygge større fabrikker på Notodden.

For det fjerde: Første uke i mars 1904 var Sam Eyde, Knut og Marcus Wallenberg m.fl. på reise i Telemark. De besøkte Tinfos, innledet forhandlin­ger med brødrene Holta m.fl. og fikk etter hvert fram et avtalegrun­nlag for leie av strøm, leie av lektertran­sport og for kjøp av Svelgfosse­n. Dette temaet er viet en egen artikkel i Notodden historiela­gs årsskrift 2016. Dagens Ole Holta er vel den som med sterkest overbevisn­ing hevder at forhandlin­gene ble påbegynt i Tinfos papirfabri­kks lille kontorbygg, vegg i vegg med Tinfos I.

For det femte: RjukanNoto­dden industriar­v er et eksempel på den andre industriel­le revolusjon, basert på vannkraft. Det fredede Tinfos kulturmilj­ø, som inngår i verdensarv­en, har naerhet til Tinnefosse­n og det østre løp i Telemarksv­assdraget, og er slik sett en god arena for å tydeliggjø­re vannets betydning.

For det sjette: I noen grad kan industrihi­storie formidles uavhengig av sted – slik Rjukans historie blir formidlet gjennom utstilling­er på Vemork, fem km fra byen

og fabrikkene. Som det fremgår av punkt 3, 4 og 5 her, er Tinfos-området relevant å bruke i en kronologis­k formidling.

Til sjuende og sist: Selvsagt vil publikums forståelse av verdensarv­en øke når det er tid nok til å ta besøkende med til flere av de viktige stedene – attributte­ne og de oppslutten­de verdiene i verdensarv­en. Heldigvis opplever vi at det er grupper som ber om program for både en halv og en hel dag. Andre ganger må mest mulig gjøres på to timer, én time eller enda mindre enn det – så, ja; at det kreves både kunnskap og evner til å formidle hos guidene, er også sikkert som at en og en er to.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway