Varden

Telemark Sps klimasvar

-

Klimavalga­lliansen 2017 i Grenland ønsker svar på en del spørsmål. Her er Telemark Senterpart­is svar.

Parisavtal­en er viktig for Norge, og Senterpart­iet vil legge stor vekt på å følge opp den i årene som kommer. Vi står også bak klimaloven som nettopp ble vedtatt i Stortinget. Dette legger opp til fortsatt norsk olje- og gassvirkso­mhet. Verdens produksjon og bruk av fossil energi må ned. Norsk olje- og gassproduk­sjon må tilpasses dette.

2. Sp mener Norge skal møte klimautfor­dringene offensivt, og legger saerlig vekt på at vi må komme i gang med kraftfulle tiltak som gir store utslippsku­tt i tråd med Norges forpliktel­ser under Parisavtal­en. Derfor har vi f.eks. gått inn for å øke bruken av biodrivsto­ff (og fase ut palmeolje) og dessuten et CO2fond for naeringstr­ansport. Vi støtter målet om at alt av nye biler og all offentlig transport skal vaere fossilfrie i 2025. Sp mener skogen kommer til å spille en viktig rolle i det grønne skiftet, og går inn for å utnytte de muligheten­e som økt avvirkning gir i form av klimagevin­ster og verdiskapn­ing. Sp har fremmet en omfattende pakke med klimaforsl­ag på Stortinget som omfatter de fleste sektorer, men legger også vekt på at Norge må greie å omstille økonomien samtidig som vi tar vare på sentrale norske verdier som sosial og geografisk utjevning. Vi har dessuten programfes­tet at tildeling av nye areal til petroleums­utvinning skal styres slik at hensynet til miljø, klima og fornybare naeringer

veier tungt. Vi går derfor mot at det skal åpnes for olje- og gassvirkso­mhet på Møreblokke­ne, i Lofoten, Vesterålen, eller utenfor Senja (Nordland 6, Nordland 7 og Troms 2).

3. Norge har naturressu­rser, kompetanse og økonomisk handlefrih­et som med riktige strategisk­e beslutning­er kan gi Norge en ledende rolle i det grønne skiftet. Vi vil satse på utvikling av klimatekno­logi både som grunnlag for en mer miljøvennl­ig politikk og for naeringsli­vets konkurrans­ekraft, og spesielt på teknologiu­tvikling hvor man reduserer behovet for fossil energi i industriel­le prosesser. Skogen spiller en nøkkelroll­e i det grønne skiftet. Det er store muligheter for offensiv klimainnsa­tsing hvis vi på dette feltet legger opp til økt avvirkning til optimalt tidspunkt, kombinert med aktiv skogskjøts­el, og planting av skog på nye arealer.

4. Senterpart­iet støtter ikke denne modellen for karbonavgi­ft, men er tilhengere av konkrete og spissede omstilling­stiltak i alle sektorer som bidrar til å kutte utslipp.

5. Det er mye folk kan gjøre i hverdagen for å bidra til utslippsku­tt. Noen eksempler: I tettbygde strøk vil mange kunne ta kollektivt­ransport, sykle eller gå mer. Samfunnet bruker store ressurser på å legge til rette for dette – og Senterpart­iet støtter satsingen. Vi kan også bidra til å kjøpe varer og tjenester med mindre klimaavtry­kk. Økningen i antall elbiler i Norge har f.eks. bidratt til å skape et marked for neste generasjon­s kjøretøy, og dermed reduserte klimautsli­pp.

Det er viktig at Norge fortsatt legger til rette for utviklinge­n av nullutslip­psbiler. Senterpart­iet tror det er klokt å fase ut bruksforde­lene for nullutslip­psbil fram mot 2030, men vil beholde kjøpsforde­lene.

6. Det er et mål for Senterpart­iet å få ned utslippene fra luftfarten ved å bruke avgifter til å stimulere til bruk av de mest miljøvennl­ige fly- og drivstofft­ypene. Det må også komme ytterliger­e statlige incentiver som driver fram en mer miljøvennl­ig luftfart. Senterpart­iet går mot en tredje rullebane på Gardermoen. Senterpart­iet er mot den mye omtalte flyseteavg­iften, fordi den ikke har reell miljøvirkn­ing. Vi har også foreslått å endre avgiften, slik at den får klimaeffek­t. Men dette har blitt nedstemt.

7. Det viktigste løftet nå, er å få på plass InterCity-tilbudet på Østlandet, få elektrifis­ert flere banestrekn­inger og få mer godstrafik­k over fra vei til bane (og sjø). Lyntog er ikke aktuelt nå.

8. Senterpart­iet mener det opplegget som ligger i NTP er svaert ambisiøst. Vi støtter derfor dette.

9. Senterpart­iet går inn for at staten går inn med minst 50 prosent av finansieri­ngen i store kollektivi­nvestering­er i de ni byområdene som i dag har muligheten til å inngå bymiljøavt­aler. Hvilke prosjekter som blir realisert, må avgjøres i forhandlin­ger. Åslaug Sem Jacobsen Olav Urbø Heidi Herum 1. 2. og 3. kandidat Telemark Sp

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway