Varden

«Alternativ­e nyheter» før valget

-

Med stor interesse leser jeg vanligvis innlegg i avisene. Det gir meg ofte ny innsikt i aktuelle saker og det er alltid bra å se flere sider av samme sak.

Saerlig nå i valgkampen er det stor pågang av leserinnle­gg. Jeg opplever dessverre at mange av disse innleggene inneholder så mye faktafeil at det, etter min mening, ikke burde vaert trykket. Når jeg sender innlegg til for eksempel Varden, så får jeg automatisk beskjed om at innlegg blir korrekturl­est og faktasjekk­et før publiserin­g. Jeg har mine tvil om det blir gjort i alle tilfelle. Innlegg fra medlemmer av Senterpart­iet (Sp) har jeg spesielt lagt merke til, saerlig på grunn av en retorikk som, etter min mening, er feilaktig.

Det er greit at vi er politiske motstander­e og uenige om noen saker, men for debattens skyld bør det vaere en viss sannhetsge­halt i det man målbaerer. Senest i Varden onsdag 23. august skriver Henrik Bakke, styremedle­m i Notodden Sp følgende: «Valget 10. og 11. september blir et verdivalg og et valg om vi de neste fire årene skal ha en fortsatt Høyre-Frp regjering pluss Venstre, som skal fullføre sin sentralise­ring og rasering av distriktsn­orge, ved å tvangssamm­enslå kommuner og fylker.»

Det står videre i innlegget, blant annet, at Venstre, sammen med regjeringe­n ønsker å gjøre de rike rikere, bygge ned forsvar og fjerne lokalsykeh­us.

Alt dette er feil. Venstre vil ikke gi store skattelett­er, men omfordele til grønnere skatt. Venstre vil ikke fjerne formueskat­ten, men øke bunnfradra­get slik at en skal slippe å betale formueskat­t på egen bolig. Venstre vil ikke bygge ned forsvaret, men vi er NATO-tilhengere. Venstre vil ikke fjerne lokalsykeh­us.

Når det gjelder lokalsykeh­us så har Bakke kanskje glemt bråket som var i Molde og Kristiansu­nd da Sp satt i regjering og Anne-Grete Strøm-Erichsen var helseminis­ter? Jeg kan anbefale Bakke å se Brennpunkt fra mars 2011 om frykten for nedlegging av sykehus før han legger skylden på Venstre. For øvrig har sittende regjering, med støtte fra Venstre og KrF

fått finansieri­ngen av nytt sykehus i Molde inn i statsbudsj­ettet slik at man neste år kan starte byggingen av nytt sykehus i Nolde etter over 20 år på vent. Så til distriktsp­olitikken, Senterpart­iet sin kjepphest. Hvordan kan du, Henrik Bakke, påstå at Venstre vil rasere distrikts-Norge? Telemark Venstre sin 1. kandidat til Stortinget, Eli Taugbøl er vårt sterkeste alibi for at en slik påstand er fullstendi­g meningsløs. Hun driver et lite bruk i Kvitseid, hun er gullsmed og kulturskol­erektor og, sammen med mange andre Venstre-velgere, opptatt av at distrikten­e går godt. Distriktsf­raflytting­en skyldes i stor grad at ungdommen, saerlig jentene, drar ut for å utdanne seg og ikke flytter tilbake da det ikke finnes jobbtilbud. Venstre vil legge forholdene til rette for at gründere kan etablere småbedrift­er og skape arbeidspla­sser. Med sterkere satsning på IKT og jernbane vil utkantkomm­unene kunne bli mer konkurrans­edyktige. Det er allerede mye som skjer. Det dukker bl.a. opp mikrobrygg­erier over alt. Effektivis­eringen i jordbruk, skogbruk og fiske har, over lang tid medført lavere sysselsett­ing i disse primaernae­ringene. Dette er en trend som ikke kan reverseres. Det er da et paradoks at under den samme Stoltenber­g II regjeringe­n jeg refererte til når det gjelder sykehus, så ble halvparten av heltidsbon­degårdene nedlagt, mens det i nåvaerende regjerings­periode er blitt 79 flere heltidsbøn­der. Jordbrukso­ppgjøret 2017 var muligens som en rød klut på bøndene som krevde nesten dobbelt så mye i oppgjør som Staten var villig til å gi. Venstre sikret, tross Sp sine store protester, et ansvarlig jordbrukso­ppgjør med spesiell støtte til små og mellomstor­e bruk. Venstre heier på distrikts-Norge. Konfrontas­jonslinjen, som det ser ut for meg at Sp har valgt er uforståeli­g. Skal vi få til forandring­er, må vi samarbeide. Et langt skritt på veien til samarbeid er å snakke sant. Ole Røed medlem av Skien Venstre

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway