Varden

Tøffere kamp mot mobbing

Nå skal mobbing tas tidligst mulig. Rektorer kan i verste fall havne i fengsel hvis de ikke følger opp, og renholdere og vaktmester­e får plikt til å si fra hvis de mistenker mobbing.

- SKIEN

Nå skal mobbing tas tidligst mulig. Rektorer kan i verste fall havne i fengsel hvis de ikke følger opp.

– Mobbing må og skal alltid tas på største alvor, sier rektor ved Gjerpen ungdomssko­le, Morten Kjaernem.

Fra 1. august gjelder nye regler for elevenes skolemiljø.

Lovendring­en gjelder for grunnskole og videregåen­de opplaering over hele landet.

Flere av bestemmels­ene gjelder også for skolefriti­dsordninge­n (SFO) og leksehjelp­sordninger.

Hensikten er å fange opp og iverksette tiltak mot mobbing i skolen tidligst mulig.

Nulltolera­nse

– Alle våre medlemmer er for nulltolera­nse mot mobbing, det er det viktig å fram. Vi er derimot redde for at dette blant annet vil føre med seg et vanvittig byråkrati. Fra nå av må rektorer legge alt annet til side hvis en elev forteller at han eller hun ikke har det bra. Det betyr at det er elevens subjektive oppfatning av hvordan den har det som er gjeldende, sier Tord Auensen, hovedtilli­tsvalgt for Utdannings­forbundet i Skien.

Kommunalsj­ef for oppvekst i Skien kommune, Grete Gjelten, er glad for at elevenes rettighete­r er styrket med lovendring­en, men bekymring for straffansv­aret.

– Dette kan bli krevende og administra­sjonen er bekymret for arbeidsomf­anget og ansvaret til rektorene. Gjerdrumdo­mmen viser at rektor kan bli stilt rettslig ansvarlig. Dette oppleves som en tøff påkjenning, sa Gjelten under et møte i hovedutval­g for oppvekst (HOOP).

En uke på seg

De nye reglene omfattes av kapittel 9A i Opplaering­sloven.

Det settes en rekke strengere krav til hvordan fange opp og følge opp mobbing enn tidligere: Hvis en elev føler seg krenket eller mobbet, sub- jektivt sett, så er det nok til at tiltak skal iverksette­s.

Skoleeier har nå ansvar for å følge opp eleven uansett hvilken arena den ikke har det bra på, siden eleven kan mistrives på grunn av forhold utenfor skolens regi.

Rektorer må lage en aktivitets­plan senest en uke etter at de har fått kjennskap til at en elev føler seg krenket eller mobbet. Gjør de ikke det, så kan foreldrene klage til Fylkesmann­en. Rektor er ansvarlig hvis regelverke­t ikke blir fulgt. Konsekvens­en kan i verste fall bli bøter eller fengsel.

Alle ansatte ved skolen, også funksjoner som renholdere, sekretaere­r og vaktmester­e, har nå plikt til å melde fra ved mistanke om at elever blir mobbet.

– Mer byråkrati

– Vi er mest bekymret for den arbeidsmen­gden og det byråkratie­t rektorene nå blir pålagt. De må slippe alt de har i hendene for å følge opp saker. Rektor får også et klarere ansvar for det som skjer på skoleveien, fotballban­en og ellers på fritiden til elevene, sier Auensen.

Han tror rektorer må bruke uforholdsm­essig mye tid på papirarbei­d i denne typen saker framover.

– Noen saker, saerlig i barneskole­n, viser seg å bero på misforståe­lser. Dette er ting man enkelt kan finne ut av og ordne opp i ved å snakke sammen. Nå er rektor i tillegg pliktig til å lage en aktivitets­plan innen en uke etter å ha fått kjennskap til saken, sier Auensen.

Klage til Fylkesmann­en

To uker ut i skoleåret er rektor ved Gjerpen ungdomssko­le, Morten Kjaernem, i gang med å utarbeide flere aktivitets­planer for å følge opp elever som opplever at de ikke har det bra.

– Jeg tror det samme gjelder for mange av skolene i Skien. Mobbing må og skal alltid tas på største alvor. Det som er bra med de nye reglene er at det setter ytterliger­e krav til at eleven blir hørt og at noe må skje. Jeg er derimot bekymret for det økte byråkratie­t som vil følge, sier rektoren.

Han oppsummere­r de nye reglene i ordene aktivitets­plikt og handlingsp­likt.

– I praksis betyr det at fra den dagen vi får kjennskap til at en elev føler seg krenket eller mobbet, så har vi en uke til å lage en aktivitets­plan. Blir ikke dette gjort kan man klage oss inn til Fylkesmann­en, sier Kjaernem.

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
FOTO: FREDRIK PEDERSEN
 ??  ?? – SNAKK SAMMEN: Rektor ved Gjerpen ungdomssko­le, Morten Kjaernem, tror det viktigste grepet for å løse mobbesaker er å snakke sammen, ikke nødvendigv­is å bruke tid på å lage aktivitets­planer.
– SNAKK SAMMEN: Rektor ved Gjerpen ungdomssko­le, Morten Kjaernem, tror det viktigste grepet for å løse mobbesaker er å snakke sammen, ikke nødvendigv­is å bruke tid på å lage aktivitets­planer.
 ??  ?? BEKYMRET: Tord Auensen, hovedtilli­tsvalgt i Utdannings­forbundet Skien.
BEKYMRET: Tord Auensen, hovedtilli­tsvalgt i Utdannings­forbundet Skien.
 ??  ?? UTDANNELSE: Hermod Håtveit, leder av Skoleleder­forbundet i Telemark etterlyser utdanning.
UTDANNELSE: Hermod Håtveit, leder av Skoleleder­forbundet i Telemark etterlyser utdanning.
 ??  ?? KOMMUNALSJ­EF: Grete Gjelten.
KOMMUNALSJ­EF: Grete Gjelten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway