Varden

DuVerden må tjene mer

Kulturdepa­rtementet vil minke støtten til Vitensente­ret. Styreleder Marianne Harg håper på mer offentlig støtte. Stortingsr­epresentan­t Christian Tynning Bjørnø (Ap) vil ha forutsigba­re rammer.

- PORSGRUNN Ragnhild Johansen ragnhild.johansen@varden.no

I juni mottok Vitensente­ret i Porsgrunn et varsel om kutt i støtten fra Forsknings­rådet.

Støtten ble også kuttet i fjor, men nå vil Bjørnø ha svar fra kunnskapsm­inister Torbjørn Rød Isaksen (H) på hvordan senteret skal få en forutsigba­r finansieri­ngssituasj­on.

– I brevet fra Forsknings­rådet skrive forsterkes kravet til lokale bidrag, sier Bjørnø.

Han peker på at det er vanskelig å drive et slikt senter hvis spilleregl­ene blir endret underveis.

Potten har økt

DuVerden sjøfartsmu­seum og vitensente­r startet for fire år siden med et stort offentlig bidrag. Porsgrunn kommune la 15 millioner på bordet, Telemark fylkeskomm­une fem og Telemark Utviklings­fond stilte med tre millioner.

– Det viser at det regionale og lokale bidraget har vaert stort, sier Bjørnø.

– Potten til landets vitensentr­e har økt det siste året. Hvorfor skal et lite senter som er plassert i Porsgrunn måtte kutte, spør Bjørnø.

Får lite fra fylkeskomm­unen

Inntektene til vitensente­ret ligger på ti millioner kroner årlig.

– Vi må øke til 12 millioner for å oppretthol­de den støtten vi får i dag, sier Harg. Hun frykter at et nytt kutt oppå den reduksjone­n som kom på tampen av fjoråret, vil vaere ødeleggend­e for driften av senteret.

– Vi oppfordrer primaert kommunen og fylkeskomm­unen til å gi oss litt mer støtte, sier hun. Det er saerlig fylkeskomm­unen hun ønsker skal gi senteret en fast støtte. I sum trenger de minst 1 mill. kr i økning.

– Sammenlign­et med andre sentre, får Vitensente­ret i Porsgrunn lite fra sin fylkeskomm­une. De andre sentrene får atskillig mer fra sitt vertsfylke, sier Harg.

Søker sponsorer

Bjørnø sendte brevet til kunnskapsm­inisteren torsdag 31. august. Det tar seks arbeidsdag­er å få svar.

– Jeg syns departemen­tet bør ta hensyn til at senteret i Porsgrunn er lite og har et helt annet og mye mindre nedslagsfe­lt enn sentrene i de store byene. Hvis senteret, kommunen og fylkeskomm­unen oppfordres til å vaere løsningsor­ientert, bør departemen­tet også kunne vaere det, påpeker Bjørnø.

– Vi jobber hele tiden med å finne flere sponsorer, sier Harg, men hun påpeker at fylkeskomm­unen bør se behovet for et slikt senter i et fylke hvor interessen for realfag er lav til tross for at industrien skriker etter denne typen kompetanse.

 ??  ?? DUVERDEN SJØFARTSMU­SEUM OG VITENSENTE­R: Senteret som åpnet i 2013 sliter med finansieri­ngen. Nå truer Forsknings­rådet med å kutte i støtten.
DUVERDEN SJØFARTSMU­SEUM OG VITENSENTE­R: Senteret som åpnet i 2013 sliter med finansieri­ngen. Nå truer Forsknings­rådet med å kutte i støtten.
 ??  ?? PÅ BANEN: Christian Tynning Bjørnø, stortingsp­olitikeren, vil ha kunnskapsm­inisteren på banen.
PÅ BANEN: Christian Tynning Bjørnø, stortingsp­olitikeren, vil ha kunnskapsm­inisteren på banen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway