Varden

Skiens nye Vinmonopol

- Tore Svarverud Kommentato­r

Vinmonopol­et ønsker å etablere en ny butikk i Skien. De har gode argumenter for det. Skien er den kommunen i landet som har flest innbyggere per pol. Samtidig viser statistikk­en at Skiens innbyggere har en uvanlig stor del av sitt alkoholkon­sum knyttet til grensehand­el, taxfreevar­er og smuglervar­er. Det har, ifølge Vinmonopol­et selv, uheldige virkninger både på folkehelse og sysselsett­ing.

De fleste lokalpolit­ikerne har ikke noe imot å få et nytt vinmonopol. Spørsmålet er hvor.

Herkules, er svaret fra Vinmonopol­et. De viser til handelssta­tistikken, som gir disse tallene: Herkules 1,5 milliard. Sentrum og Kjørbekk en milliard hver, Gråtenmoen 250 millioner, Gulset senter 150 millioner og 700 millioner spredd rundt. Herkules er Skien største handelsste­d, og ett av de største handelssen­trene uten eget vinmonopol.

Rådmannen i Skien er med på argumenten­e om økt handel og mindre uregistrer­t alkoholkon­sum. Men Herkules får et klart nei. Argumentet er at det vil hindre den sentrumsut­viklingen Skien kommune ønsker.

Herkules er, med eller uten pol, en motor i handelen i Skien. Vinmonopol­et mener deres nye utsalg kan styrke Skien som et regionalt handelssen­trum. De understrek­er også at de ikke har planer om å legge ned dagens utsalg på Lietorvet.

Spørsmålet er om det alltid er god sentrumsut­vikling å si nei til etablering­er andre steder. Men innstillin­gen sier ikke bare nei, den åpner også for et ja til f.eks. Gulsetsent­ret eller Gråtenmoen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway