Varden

– Traerne er en plage

De to 30 meter høye hengebjørk­ene er en pryd for Bakkestran­da. Men for naboene er de en pest og en plage.

- SKIEN ▶ Tore Svarverud tore.svarverud@varden.no

Dryss og skygge

Traerne ble plantet i 1985–86. De står på kommunens grunn på Bakkestran­da friområde. Med god jord og rikelig tilgang på vann har de vokst fort, og etter drøyt 30 år har de blitt – Når de er på det verste med at de slipper frøene, er det nesten som det snør, sier Leif Søyland.

Han og kona Karen Laila Søyland er to av de naermeste naboene til de to kjempebjør­kene, som har engasjert hele nabolaget på Bakkestran­da og velforenin­gen i området. Nå kommer saken opp både i Hovedutval­g for teknisk sektor og i Hovedutval­g for klima, miljø, naering og friluftsli­v. Men rådmannens innstillin­g er å la dem stå.

– Traerne er fine og friske, så vi innstiller på å la dem stå. Men saker om traer som disse vekker alltid mye følelser. Det sier bygartner Tove Kvålsgard, som har forberedt saken som nå kommer opp. rundt 30 meter høye og har fått et stort volum. Opprinneli­g var det tre traer, men etter klager fra naboene ble det som sto aller naermest bebyggelse­n felt i fjor. Nå har Bakken vel gjort en ny henvendels­e, og bedt om at også de to siste blir felt.

– Det blir mye skygge av dem. Det kan vi leve med. Men frøene, alt løvet og klisset fra dem er verre, sier Leif og Karen Laila Søyland. De må feie terrassen flere ganger om dagen. Deler av året må de finne et annet sted å parkere bilen. Takrenner må stadig renses. Nå har Karen Laila også pådratt seg allergi mot bjørk, og i disse dager plager den hennes sterkt.

Gir landskapet liv

Det blir nå politikern­e som skal avgjøre traernes skjebne. Men bygartnere­ns råd er klart: Traerne bør bli stående. De er vakre, de gir landskapet liv og variasjon. De er viktige for dyrelivet, de bremser vind og de renser lufta. Kommunen har som offentlig forvalter en rolle i å ta vare på vegetasjon­en. Men bygartnere­n medgir at valget av tresort kan diskuteres. Bjørk blir store, og slipper store mengder frø og blader. Men alle løvtraer slipper blader, og naboene vil ikke slippe verken blader eller pollen av at disse traerne fredes.

Saken blir politisk behandlet tirsdag og onsdag i neste uke.

 ??  ?? RUVER: Det er de to bjørkene midt på bildet det nå er strid om.
RUVER: Det er de to bjørkene midt på bildet det nå er strid om.
 ??  ?? DAGENS DRYSS: Slik ser det ut når frøene ikke blir feid opp med en gang.
DAGENS DRYSS: Slik ser det ut når frøene ikke blir feid opp med en gang.
 ??  ?? STORE: Leif Søyland blir liten foran de to bjø
STORE: Leif Søyland blir liten foran de to bjø

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway