Varden

– Bilistene sparer bompenger for 12 milliarder

Statlige tilskudd får ned bompengean­delen og sparer bilistene for 12 milliarder kroner de neste tiårene, ifølge samferdsel­sminister Ketil Solvik-Olsen (Frp).

- OSLO Mats Rønning, NTB

– Bompengean­delen har ikke vaert lavere siden 2004, sier Solvik-Olsen til NTB.

Han viser til nye beregninge­r fra departemen­tet og slår fast at statlige bevilgning­er som andel av nye investerin­ger i 2017 utgjør 70 prosent. Bompenger står for resten.

– Da vi overtok hadde bompengean­delen vokst over mange år og utgjorde over 40 prosent, sier han.

12 milliarder

Allerede i innevaeren­de periode har bilistene spart 2 milliarder kroner i bompenger som følge av at bomstasjon­er er fjernet og takster redusert, framholder Solvik-Olsen.

I tillegg er det vedtatt ekstra statlige midler til 41 bompengepr­osjekter som skal redusere bompengean­delen og bomtaksten­e. Dette gir 9,75 milliarder kroner i besparelse­r, viser regnestykk­et fra Samferdsel­sdeparteme­ntet. At overføring­ene vil bli brukt til å kutte takstene, er statsråden trygg på.

– Det er en forutsetni­ng at takstene skal ned, sier han.

Etter det NTB får opplyst, vil det årlig vaere snakk om 500 millioner kroner i besparelse­r, cirka 6 milliarder totalt i NTPperiode­n fra 2018–2029 og ytterliger­e ca. 3,75 milliarder for prosjekter som strekker seg utover denne perioden.

– Kakepynt

Senterpart­iets Geir Pollestad er ikke imponert over regjeringe­ns regnestykk­e.

– Kakepynt, svarer han og viser til at regjeringe­n har satt ny norsk rekord i innkreving av bompenger i perioden.

– Stortinget har etter forslag fra Ketil Solvik-Olsen vedtatt å kreve inn 126 milliarder kroner i bompenger. At bompengean­delen skal ned og antallet bomselskap­er reduseres, ble dessuten vedtatt av forrige regjering, sier Pollestad.

Sp-profilen mener at det ikke er mer enn rett og rimelig at bilistene kan komme til å spare 12 milliarder.

– Vi skal huske at pengene til bompengeku­tt kom som et resultat av enighet om den såkalte bilpakken og dekkes inn ved hjelp av økte drivstoffa­vgifter, sier Pollestad.

Ikke nytt løfte

Solvik-Olsen viser til at avgiftstry­kket for bilistene har gått ned, trass i økte drivstoffu­tgifter.

– Årsavgifte­n er redusert, omregistre­ringsavgif­ten er redusert, og engangsavg­iften er redusert ved blant annet å fjerne

Bompengean­delen har ikke vaert lavere siden 2004. Ketil Solvik-Olsen, samferdsel­sminister

effektavgi­ften. Faktisk bruker det offentlige i 2017 mer penger på vei enn staten tar inn i bilrelater­te avgifter.

Men er ikke reduserte takster en mager trøst for et parti som gikk til valg på å fjerne alle landets bomstasjon­er?

– Ser vi på bompenger isolert sett, så har vi dessverre tapt en del bompengesl­ag i Stortinget. Det koster bilistene dyrt. Men jeg tror de aller fleste merker at veisatsing­en har økt betydelig under vår regjering, sier han.

På spørsmål om Frp igjen går til valg med løfte om å fjerne alle bomstasjon­er, er svaret avvisende.

– Frp går til valg på lavere bompenger og økte vei investerin­ger, sier samferdsel­sministere­n.

 ?? FOTO: AUDUN BRAASTAD, NTB SCANPIX ?? LOVER LAVERE BOMSATSER: Samferdsel­sminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) gjentar ikke partiets bompengelø­fte, men lover bilistene lavere takster de naermeste årene.
FOTO: AUDUN BRAASTAD, NTB SCANPIX LOVER LAVERE BOMSATSER: Samferdsel­sminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) gjentar ikke partiets bompengelø­fte, men lover bilistene lavere takster de naermeste årene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway