Varden

Situasjone­n i Odins gate

- Emilie Schäffer Høyres bystyregru­ppe

I sommer var igjen kommunens boliger i Odins gate i søkelyset. Uroen i Odins gate har ikke vaert noen god situasjon. Det er behov for å få ro i dette bomiljøet. Kommunen har et ansvar for å bistå mange grupper med å skaffe bolig:

Brukerne er også av mange kategorier og har hver sine spesielle behov. Vi kan nevne: Mennesker som av forskjelli­ge grunner har kommet i en vanskelig situasjon familiemes­sig/ økonomisk og som for en kortere eller lengre tid trenger bistand fra kommunen for å ha et egnet sted å bo. Mennesker med permanente somatiske helseprobl­emer og som ikke har mulighet til å skaffe seg et egnet sted å bo.

Videre kan nevnes mennesker med psykiske vanskeligh­eter og som følge av dette ikke er i stand til å skaffe seg et egnet sted å bo. Mennesker med større eller mindre rusproblem­er og som ikke har evne til å skaffe seg et egnet sted å bo. Innvandrer­e/flyktninge­r som i en introduksj­onsperiode eller for lengre tid må ha bistand med å skaffe seg et sted å bo. Varig funksjonsh­emmede mennesker med spesielt tilrettela­gte boliger

Det er et faktum er at disse gruppene har forskjelli­g evne til å kunne bo for seg selv på en verdig måte. Her er det gruppene med rusproblem­er, eventuelt i kombinasjo­n med psykiske problemer som er mest utsatt i forhold til å kunne bo for seg selv uten fast tilsyn og i forhold til å skape uro i bomiljøet.

Jo større antall boenheter for mennesker med spesielle behov som er konsentrer­t et sted, jo større er muligheten­e for at det kan oppstå situasjone­r som er problemati­ske. Det som er den utløsende faktoren er andelen personer med lav egen boevne og saerskilt mennesker med rusproblem­er, og som er i det som defineres som aktiv rus.

I tillegg til rus og påfølgende uro i seg selv, så viser erfaringen at det også ofte følger annen kriminell aktivitet med som en del av ordensprob­lemene. Høyres løsning når det gjelder Odins gate er slik: a) Skien kommune må bygge et tilstrekke­lig antall tilpassede boliger for mennesker i aktiv rus og plassere disse slik at de ikke kan forstyrre bomiljøet og nabolaget nevneverdi­g. Disse boligene må bygges for fysisk å tåle den harde belastning­en som kan oppstå og ha plass for permanent vakthold.

Hovedutval­get for helse og velferd har ved befaring sett aktuelle boliger for denne typen brukere i Trondheim. Dette kan vaere en boligløsni­ng som også kan anvendes i Skien. Det er ikke aktuelt å plassere slike boliger i Hauges gate/Marensro av hensyn til de beboerne som allerede er der.

På kort sikt må kommunen få kontroll med situasjone­n i Odins gate slik at beboere i aktiv rus ikke kan skape uro. De vanskeligs­te beboerne i Odins gate må på stedet ha saerskilt tilsyn døgnet rundt og sikres. (Ut fra meldingene i pressen tyder det på at slike tiltak er igangsatt fra kommuneadm­inistrasjo­nen).

Skien Diakonale Senter (S.D.S.) kan i løpet av november 2017 stille til rådighet et tilbud for inntil 8 personer som kan anvendes for de av beboerne i Odins gate som har de største rusproblem­ene. Det er med Høyres støtte bevilget ekstra tilskudd til S.D.S. slik at det kan vaere tilstrekke­lig bemanning der på døgnbasis. Dette kan løse den mest akutte situasjon i Odins gate.

Dagens boligmasse i Odins gate er 60 år gammel og er ikke lenger egnet til sitt formål. Slitasjen er også betydelig. Skien kommune erstatter halvparten av disse ved å bygge i egen regi eller kjøpe boliger andre steder i byen. Maksimal konsentras­jon skal vaere 7-10 boliger i hver enhet.

Av de eksisteren­de boliger i Odins gate rehabilite­res/bygges nytt maksimalt 10 enheter på stedet. Det øvrige areal i Odins gate hvor boligene nå står anvendes til kommunens formålsbyg­g eller bebygges med ordinaere boliger. Forholdene i Odins gate må normaliser­es før det kan åpnes en ny barnehage som naermeste nabo.

 ?? ARKIVFOTO ?? FÅ KONTROLL: På kort sikt må Skien kommune få kontroll på situasjone­n i Odins gate, og forholdene må normaliser­es før det kan åpnes en ny barnehage, skriver artikkelfo­rfatteren.
ARKIVFOTO FÅ KONTROLL: På kort sikt må Skien kommune få kontroll på situasjone­n i Odins gate, og forholdene må normaliser­es før det kan åpnes en ny barnehage, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway