Varden

ÅPENHET I NAERINGSLI­V OG DEPONISAKE­N

- Jan E. Parr, C. Martens Knut Schüller

Er naeringsli­vet i Telemark basert på objektive kriterier eller er det kun økonomisk gevinst som styrer?

Vi stiller spørsmål fordi David Verdu, avtroppend­e fabrikkdir­ektør på Norcem, uttaler at gruvene i Brevik ikke kan brukes til lakseoppdr­ett eller datalagrin­g.

Dette er feil. Vi og andre har vaert i kontakt med flere seriøse selskaper som sier noe annet.

Det kan opprettes anlegg for fiskeoppdr­ett og anlegg for datalagrin­g i Dalen gruver.

Og datalagrin­g kan vaere et seriøst alternativ til planene som nå er på gang nord i Skien.

Naeringsli­vets utfordring nå er

nettopp holdninger og uttalelser som David Verdu fremsetter. De våger rett og slett ikke å stå frem med sine ønsker og visjoner, dette på grunn av den usikkerhet­en som enkelte skaper.

Norcem og Verdu har en intensjons­avtale med NOAH, og de vil ha giftdeponi i gruvene. Dette vil utgjøre en stor fare for naboene tett ved om noe skulle gå galt.

Avtalen har få om noen utenforstå­ende sett. Vi vil ha full offentligh­et om avtalen, og vi vil ha åpenhet omkring hva som skjer i naeringsli­vet i Grenland.

Får NOAH viljen sin i Brevik, kan selskapet omsette for opp i mot 2030 milliarder kroner på 20-30 år, og vi vet fra før at fortjenest­en for NOAH er svimlende god.

Mens det som skjer etterpå med lekkasjer og rensing i et utall år, må vi vanlige innbyggere og staten ordne selv. Alternativ­et er fiskeoppdr­ett eller datalagrin­g.

Naeringsli­v og statlig miljømyndi­gheter, bruk hodet. Dropp deponiplan­en i Brevik, det er bedre å bruke gruvene i hundrevis av år både på grunn av fortjenest­e, arbeidspla­sser og miljø.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway