Varden

Etikk og varsling

- Ole Magnus Stensrud Rådmann i Skien kommune

Svar til Øyvind Engesland på spørsmål i Varden og TA (29. og 30. august). Engesland etterspør hva slags rutiner kommunen har for ansattes mulighet til å ytre seg i media, og eventuelt tipse dem om saker, og spør samtidig om praktiseri­ng av forvaltnin­gsloven, offentligh­etsloven og kommunelov­en.

Som rådmann er det viktig for meg å slå fast at ytringsfri­heten er et høyt verdsatt prinsipp, selvsagt i Grunnloven, men også i det daglige virket i kommunen. Man kan ikke nekte en medarbeide­r å delta i debatter eller ytre sin mening i saker.

Når dette er ønsket, har vi som praksis å minne vedkommend­e både på eventuelt lederansva­r og taushetspl­ikt, og at dette må tas i betraktnin­g om man velger å gå ut i det offentlige rom med saker. Enhver bør jo også tenke gjennom hva slags virkning en slik avgjørelse vil ha for fremtidig utøvelse av fagområdet sitt, og hensynet til kolleger.

Det er viktig at en kommunalt ansatt bestreber seg på å vaere så objektiv som mulig i fagområdet sitt. I arbeidsreg­lementet for Skien kommune presiseres ansattes rett til ytringsfri­het.

Skien kommune har hatt etiske retningsli­njer for alle ansatte siden 2003, etiske retningsli­njer for folkevalgt­e siden 2012 og egne varslingsr­utiner i tråd med reglene i Arbeidsmil­jøloven siden 2008. Det er gjennomfør­t opplaering på dette i hele organisasj­onen.

Helse- og Velferdsom­rådet har et saerskilt fokus på etisk kompetanse­heving. Det førte til at Skien kommune i 2012 var en av tre norske kommuner som ble nominert til Etikkprise­n. Rådmannen er glad for at kommunens medarbeide­re, som Øyvind Engesland, er opptatt av temaet og ønsker å bidra til videreutvi­kling av kommunens arbeid rundt dette.

Vi vil også i tiden framover ha fokus på å videreutvi­kle arbeidet med etisk refleksjon. Sammen med organisasj­onene går vi gjennom varslingsr­utinene for å sikre at de alltid tid er i samsvar med gjeldende lovverk og ivaretar både arbeidsgiv­ers og arbeidstak­ernes behov på en god måte.

 ??  ?? YTRINGSFRI­HET: Rådmannen understrek­er at ytringsfri­heten er et høyt verdsatt prinsipp for de ansatte i rådhuset og andre deler av Skien kommune.
YTRINGSFRI­HET: Rådmannen understrek­er at ytringsfri­heten er et høyt verdsatt prinsipp for de ansatte i rådhuset og andre deler av Skien kommune.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway