Varden

Kaldeste august på mange år

- ▶ OSLO

Meteorolog­ene har gjort opp status for august, og det mest spesielle har vaert lave temperatur­er. Mange steder har det også falt mer nedbør enn normalt.

– Det mest spesielle er at varmen har uteblitt, som i juli. Vi må tilbake til 1998 for å finne en lavere verdi for månedens høyeste temperatur, forteller forsker Jostein Mamen ved Meteorolog­isk institutt.

Kulderekor­d i Hedmark

– Det er satt én fylkesreko­rd i august: Folldal-Fredheim i Hedmark registrert­e minus 5,1 grader 27. august. Den gamle rekorden var minus 4,8 grader, målt på Engerdal II 31. august i 1942, forteller Mamen.

Høyeste maksimumst­emperatur – 25,9 grader – ble registrert 10. august i Lier i Buskerud, viser tallene fra Meteorolog­isk institutt.

Klimaskeps­is?

– Når varmen uteblir, får kanskje klimaskept­ikerne vann på mølla?

– Vel, det har jo vaert farlige hetebølger nedover i Europa. Vi har også registrert et nytt fenomen i Norge, nemlig at varmen kommer til andre tider av året. I mai var det norgesreko­rd med 31,8 grader i Sigdal, sier forskeren.

En av årsakene til at temperatur­en har holdt seg lav, har naturlig nok vaert mye skyer og regnvaer, legger han til.

Ellers har månedstemp­eraturene for hele landet ligget naer normalen.

Nedbør over normalen

Månedsnedb­øren var 130 prosent av normalen for august. Relativt mest nedbør fikk enkelte stasjoner i Akershus og Oslo, med hele 225 til 275 prosent av normalen. Flere stasjoner på Vestlandet fikk 50 til 75 prosent av den normale nedbøren, forteller Mamen.

De våteste målestasjo­nene var Kritle (Etne i Hordaland) med 538,2 mm i august. Kritle fikk også den høyeste døgnnedbør­en – nemlig 8,7 mm 1. august.

Den tørreste stasjonen var Skjåk i Oppland med 32,8 mm nedbør.

(NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway