Varden

Miljøfiend­tlige forbruksva­lg

-

Nei, du kan ikke kjøre bil til jobben hver dag når du har så kort vei. Du kan ikke ta nye plastposer hver gang du handler. Du har flydd nok for i år – kvota er brukt opp! Sånn vil jeg ha det, grenser, for jeg er grenseløs.

Det er ikke sånn at jeg ikke prøver. Antall flyturer er kraftig redusert, noe som ikke koster meg så mye siden jeg er redd for å fly. Hjemmet baerer preg av gjenbruk, noe som også er behagelig. Jeg slipper å bruke tid i butikker og sparer penger.

Men så er det alt det andre. Hverdagsfo­rbruket og bilkjøring­en. Behovet for komfort og enkle løsninger. For eksempel «Jif engangsmop­p – rene gulv på fem minutter». Den digre plastbehol­deren fyller søppelpose­n når de ti moppene er brukt opp. Jeg kjører til butikken, selv om det bare er en kort sykkeltur unna, for å kjøpe noe vi har lyst på.

Mindomover­megselvera­t jeg ikke er i stand til å ta gode rasjonelle valg. Jeg trenger noen som setter ned foten og sier stopp! Jeg bytter gladelig bort en stor del av forbruksfr­iheten min for å få en framtid for barn og barnebarn. Bruk avgifter eller lover, hva enn som virker.

Min stemme går til politikere som setter grenser for meg. Politikere som er villige til å ta fra meg friheten til å velge miljøfiend­tlig.

Lill-Ann Junker Gundersen Besteforel­drenes klimaaksjo­n

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway