Varden

PU med et virvar av underselsk­aper

Det kommunalt eide Porsgrunn Utvikling AS (PU) oppretter flere underselsk­aper, blant annet fordi det kan gi skatteford­el ved salg av eiendommer.

- ▶ per.arne.rennestrau­m@varden.no PORSGRUNN Per Arne Rennestrau­m

Det skattepeng­efinansier­te selskapet har en underskog der de planter stadig flere AS-er.

– En helt vanlig måte å gjøre det på, sier daglig leder Halvor Østerli om måten Porsgrunn Utvikling er bygd opp. Under PU er det en rekke hel- eller deleide selskaper. Noen er opprettet i forbindels­e med konkrete utbyggings­prosjekter.

– I de tilfellene vi skal inn i samarbeid med andre aktører er det naturlig å opprette et selskap. En del av vår virksomhet er å utvikle prosjekter og selge det videre. Det er i noen tilfeller enklere å selge et selskap enn en eiendom. Dessuten kan det vaere skatteford­eler i noen tilfeller ved videresalg av selskaper, sier Østerli til Varden.

Rydd opp!

Gruppelede­r Pål Berby i Rødt mener imidlertid det er på tide å rydde opp.

– Vi ble forespeile­t at vi skulle ha en hånd på rattet og full kontroll på selskapet. Det har vi ikke, sier han.

Varden har gått gjennom selskapsst­rukturen. Det som for ti år siden startet som Porsgrunn Utvikling har est ut til å omfatte en rekke aksjeselsk­aper som ligger i ly av morselskap­ets paraply.

Det kommunale selskapet eier 100 prosent i Frednes Bolig AS, Heistad Utvikling AS, Kjølnesbyg­g AS og Jernbanega­ta 15 AS. I tillegg eier de 50 prosent i Lilleelva Parkering som også har et underselsk­ap: CE Berg Hanssens gate 11 AS.

Legg ned!

Pål Berby mener saken om Øvre Frednes, der rådmannen til slutt måtte gripe inn, viser at selskapet naermest er ute av kontroll. Rødt gjentar derfor kravet om at Porsgrunn Utvikling må legges ned og at verdiene blir forvaltet av kommunen.

– På den måten har vi kontroll på eiendommen­e. Da kan vi få en forvaltnin­g som er mer i tråd med det folk ønsker. Vi slipper halsbrekke­nde stunt som er tatt helt ut av det blå. Det som skjedde på Øvre Frednes handler ikke om utvikling, men underutvik­ling og forverring, påstår Berby.

Bare å ta kontakt!

Ole Henrik Lia er styreleder i Porsgrunn Utvikling. Han mener at egne selskaper for de enkelte prosjekten­e er den mest vanlige og den eneste måten å drive på.

– Det er også mye mer praktisk ved et salg. Det går mye raskere.

– Forstår du at noen politikere har mistet oversikten?

– Jeg kan bare svare for min del. Det er veldig oversiktli­g. Hvis det er noen som trenger oversikt, er det bare å ta kontakt, sier en hjelpsom Ole Henrik Lia.

 ?? FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M ?? KJØLNESBYG­G: Det såkalte Delta-bygget er eid av Kjølnesbyg­g AS som igjen er eid av Porsgrunn Utvikling.
FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M KJØLNESBYG­G: Det såkalte Delta-bygget er eid av Kjølnesbyg­g AS som igjen er eid av Porsgrunn Utvikling.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway