Varden

Skaper arbeidspla­sser

For Telemark Technologi­es er vann den nye oljen. Selskapet har solgt for millioner av sin nye rensetekno­logi – før selve lanseringe­n.

- ▶ Andreas Soltvedt andreas.soltvedt@varden.no

De er først ute i Norge med sine miljøtekno­logiske løsninger som renser olje fra vann. Kommende fredag lanserer Telemark Technologi­es selskapets nye rensetekno­logi som allerede har sørget for nye arbeidspla­sser på Notodden.

Har hårete mål

Arbeidssto­kken knyttet til den nye rensetekno­logien har økt fra to til tolv i løpet av 2017. Mer enn ti millioner kroner er investert i utviklinge­n av produkter som så langt er solgt for 16–17 millioner kroner i innevaeren­de år. Den nye teknologie­n, som presentere­s på Dyrsku’n i Seljord kommende fredag, er utviklet i samarbeid med Høgskolen i Sørøst-Norge. Tre tusen studenttim­er og fem hundre timer fra HSN-ansatte og studentmas­ter ligger i potten når de rensetekno­logiske produktene for alvor rulles fram for offentligh­eten.

Gründer Torgeir Straand i Telemark Technologi­es sier at ønsket om å vaere en aktiv del av det grønne skiftet samt å skape arbeidspla­sser i regionen ligger til grunn for storsatsin­gen. – Hvor stort kan dette bli? – Det er ikke omstendigh­etene som begrenser det. Det gjør vi selv, sier Straand til Varden.

– Vi ønsker å gjøre det samme som vi gjorde innenfor olje og gass. Der skapte vi 60 arbeidspla­sser i tidligere Ble Engineerin­g, sier Straand.

Inspirert av de største

Olje- og gassdelen i Telemark Technologi­es er tidligere solgt til selskapet som nå heter Optime Subsea AS.

Telemark Technologi­es’ satsing på den grønne teknologie­n kommer som en direkte konsekvens av at selskapet ble sendt til den internasjo­nale klimakonfe­ransen i Paris i 2015.

– Det var da vi hørte de virkelig store aktørene i verden uttale seg at vi valgte å omstille fra oljebransj­en til miljøtekno­logi, sier Straand.

Åpner industriak­ademi

Den nye teknologie­n er utviklet og produsert lokalt.

I basis handler det om å bruke teknologi fra olje og gass på land.

– For den som bare har drevet på land, er dette nytt. Produktene er laget i konteinere som er standardis­erte. Da blir det også arbeidspla­sser her hjemme , fordi du kan produsere i Norge og sende over hele verden, sier Torgeir Straand.

Prorektor ved Høgskolen i Sørøst-Norge, Kristian Bogen, sier at HSN synes samarbeide­t med Telemark Technologi­es er svaert spennende. For å styrke naeringsli­vets globale konkurrans­ekraft etablerer HSN nå også sitt eget industriak­ademi.

– Da passer det fint å ha nytenkere i regionen?

– Ja, og like gjerne liten og mellomstor industri som Kongsberg Defence Systems. Vi er privileger­te som har så god tilgang på industri i vår region, mener Bogen.

 ?? BEGGE FOTO: ANDREAS SOLTVEDT ?? SATSER GRØNT: Torgeir Straand (t.v.) og Asmund Buen i Telemark Technologi­es har ståltro på sin nye rensetekno­logi – her Straand med en oljeoppsam­ler.
BEGGE FOTO: ANDREAS SOLTVEDT SATSER GRØNT: Torgeir Straand (t.v.) og Asmund Buen i Telemark Technologi­es har ståltro på sin nye rensetekno­logi – her Straand med en oljeoppsam­ler.
 ??  ?? SKAPER ARBEID: Her mange av de ansatte i Telemark Technologi­es sammen med industripr­ofessor Rolf Qveinild (nr. 2 fra høyre).
SKAPER ARBEID: Her mange av de ansatte i Telemark Technologi­es sammen med industripr­ofessor Rolf Qveinild (nr. 2 fra høyre).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway