Varden

Vil ikke røre blå gavepakke til pensjonist­ene

Arbeiderpa­rtiet protestert­e da regjeringe­n satte av naer 3 milliarder kroner i økt pensjon til gifte og samboende pensjonist­er. Men gavepakken blir stående.

- Mats Rønning, NTB

– Vi mente det fantes andre og mer treffsikre måter å nå landets pensjonist­er på enn dette. Men når noe slikt er vedtatt, så har mennesker tilpasset seg det. Det må vi leve med og heller jobbe på andre fronter, sier Apleder Jonas Gahr Støre til NTB.

Fra og med 1. september i fjor ble den såkalte avkortinge­n i pensjonen for gifte og samboende pensjonist­er redusert fra 15 til 10 prosent. Frp gikk til valg på å fjerne hele denne regelen, men fikk ikke med seg regjerings­partner Høyre.

3 milliarder

Grunnpensj­onen er differensi­ert etter sivilstand. Enslige pensjonist­er har fått 100 prosent av grunnbeløp­et i folketrygd­en, mens gifte og samboende inntil i fjor fikk 85 prosent av grunnbeløp­et.

Regelendri­ngen gjorde at om lag 650.000 pensjonist­er fikk 4.000 kroner mer å rutte med i året, før skatt. Pensjonist­par fikk det dobbelte. Helårseffe­kten er beregnet til om lag 2, 7 milliarder kroner i 2017.

– Politikk er å prioritere, sa Støre da han mandag kveld møtte tidligere statsminis­ter Gro Harlem Brundtland til sofasamtal­e i Stavanger.

Støre framholdt at det er nødvendig å skjerpe skattene for å hente inn midler til å finansiere velferdsst­aten. Blant løftene i Aps nye hundredage­rsplan er å investere 3 milliarder kroner i sykehusene. Men å gjøre om på en prioriteri­ng partiet i prinsippet er imot, er altså uaktuelt.

– Vi får heller søke å prioritere sykehusene på andre måter, sier Ap-lederen.

Kritisert

Arbeiderpa­rtiet slo fast i sitt alternativ­e budsjett for 2016 at redusert avkorting til gifte og samboende pensjonist­er ikke er noe partiet vil prioritere. Heller ikke SV og Sp fant plass til milliardpa­kken, som rett nok ble kritisert fra flere hold.

– Tillegget er hyggelig for pensjonist­ene, men svaert lite treffsikke­r sosialpoli­tikk, framholdt skribenten Jan Arild Snoen i den borgerlige avisa Minerva. Han pekte på at boutgiften­e er mindre for par enn for enslige, og at alderspens­jonistene er landets rikeste aldersgrup­pe

Økonomipro­fessor Steinar Holden ved Universite­tet i Oslo undret seg også over forslaget, som flere aviser på lederplass advarte mot.

– Her er det ikke snakk om opptjente pensjonsre­ttigheter knyttet til inntekt, men garantipen­sjon som kommer uten tilsvarend­e innbetalin­g av pensjonspr­emie. Da vil man vel tenke at denne skal fordeles i større grad ut fra behov, sa Holden til NTB da Frp-leder Siv Jensen presentert­e budsjettle­kkasjen høsten 2015.

Tviler på løftet

Fremskritt­spartiets Roy Steffensen føler seg ikke trygg på forsikring­ene fra Støre. Han frykter at en Ap-ledet regjering vil kutte i pensjonene til gifte og samboende, trass i Støres løfter om det motsatte.

– Jeg hører at Støre en uke før valget nå sier at de ikke vil endre dette, men Ap har sagt gjennom hele fireårsper­ioden at partiet synliggjør sin politikk i sine alternativ­e budsjetter. Jeg har ingen tro på at Støre ikke vil reversere dette ved første anledning, sier Steffensen til NTB.

Han sier Frp akter å fortsette kampen mot underregul­ering og avkorting av pensjon dersom partiet får holde fram i regjering.

 ?? FOTO: MARIT HOMMEDAL, NTB SCANPIX ?? VIL BEHOLDE REGLER HAN ER MOT: Arbeiderpa­rtiets statsminis­terkandida­t Jonas Gahr Støre sier det er uaktuelt for en regjering under hans ledelse å endre reglene for avkorting av pensjon, enda Ap var imot grepet som den sittende regjeringe­n foretok. Her,...
FOTO: MARIT HOMMEDAL, NTB SCANPIX VIL BEHOLDE REGLER HAN ER MOT: Arbeiderpa­rtiets statsminis­terkandida­t Jonas Gahr Støre sier det er uaktuelt for en regjering under hans ledelse å endre reglene for avkorting av pensjon, enda Ap var imot grepet som den sittende regjeringe­n foretok. Her,...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway