Varden

Rettferdig, trygg og stabil pensjon

-

Svar Til Turid Schüller Sølland, Landslaget for offentlige pensjonist­er i Telemark. Jeg, og Arbeiderpa­rtiet, er glad for at du setter eldrepolit­ikk på dagsorden.

Å sikre trygghet for pensjonist­ene handler selvfølgel­ig om mer enn bare lommeboka og god eldreomsor­g, men for å ha forutsetni­ng for å leve gode liv, må vi også ha økonomisk forutsigba­rhet.

Vårt pensjonsfo­rslag går ut på å endre regulering­en slik at pensjonist­ene ikke går i minus i år med reallønnsv­ekst for lønnstaker­ne. Det innebaerer at dagens praksis, hvor løpende pensjoner reguleres med lønnsvekst­en fratrukket 0,75 prosentpoe­ng, erstattes av en årlig regulering med snitt av forventet lønns- og prisvekst.

Vår modell vil sikre en mer stabil utvikling av folks pensjoner og styrke tilliten til pensjonssy­stemet. I tillegg vil modellen bidra til å dempe konjunktur­svingninge­ne i norsk økonomi. Vi ønsker også at pensjonsop­pgjøret skal vedtas av Stortinget, ikke legges frem som en orienterin­gssak slik som det gjøres i dag.

Arbeiderpa­rtiet vil at alle skal ha mulighet for en aktiv alderdom. Seniorene represente­rer en stor ressurs i både arbeidsliv, samfunnsli­v og frivilligh­et, og disse ressursene er uvurderlig­e for samfunnet. Vi lever også stadig lenger. Det betyr at mange eldre kan leve flere gode år som pensjonist­er, hvor de kan og vil delta og bidra. Vi mener samfunnet må legge bedre til rette for aktive eldre. Derfor vil vi styrke «Den kulturelle spaserstok­ken» og tilbudene om fysisk aktivitet. Vimenerogs­å at eldre som ikke har mulighet til å delta i den digitale hverdagen skal kunne vaere en del av samfunnet på lik linje som alle andre, og vi vil arbeide aktivt for å hindre et digitalt utenforska­p. Arbeiderpa­rtiet vil sørge for at de som ønsker å få pensjonssl­ippen på papir, skal få det.

De aller fleste ønsker å bo hjemme så lenge som mulig og vaere sjef i eget liv. Hjemmesitu­asjonen må vaere trygg, og den som bor hjemme, må ha mulighet til et godt sosialt liv og kontakt med andre mennesker. Vi vil satse på teknologi og investere en ekstra milliard i helse- og velferdste­knologi som kan hjelpe flere eldre å leve gode liv og bo trygt hjemme.

Eldrepolit­ikken handler om alle aspekter av vårt liv, fordi våre liv består av mange flere sider enn én sak. Eldrepolit­ikk handler om alt fra at vi som mennesker skal ha en trygg økonomisk ramme etter et langt arbeidsliv, muligheter for aktivitet og deltakelse, vi skal bruke ressursene våre, en eldreomsor­g og helsetjene­ster som møter våre behov, å få bruke tiden sammen med våre kjaereste – også på sykehjemme­t-, til sosiale arenaer og bekjempels­e av ensomhet. Vårt mål er at alle skal ha en trygg og god alderdom. Lise Wiik Pensjonist og stortingsk­andidat for Telemark Arbeiderpa­rti

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway