Varden

FJERNHELSE­FORETAKS MODELLEN FOR SYKEHUSENE

-

Dagens helseforet­aks modelltvin­ger sykehusene til å drivebutik­k og konkurrere, i stedet for å samarbeide til pasientens beste.

I en NOU (Norges offentlige utredninge­r) fra 1991 om denne modellen heter det :« Statsforet­aksmodelle­n vil passe for na e ring s virksomhet som bør drives utfra forretning sm e s sige prinsipper.»

Rødt Telemark vil understrek­e at formålet med helsepolit­ikken er å forebygge sykdom, redusere sosiale helseforsk­jeller og yte gode og likeverdig­e helsetjene­ster til alle som trenger det når de trenger det.

Spesialist­helsetjene­sten som utøves ved norske sykehus er grunnleg-

gende viktig for folks trygghet.

Helseforet­aksloven har ført til en ledelsesku­ltur der viktige beslutning­er blir avgjort av få personer, gjennom uformelle samtaler og i lukkede «styresemin­arer».

Beslutning­er om sykehusstr­uktur og prioriteri­nger av behandling­stilbudet må skje i åpenhet.

Spesialist­helsetjene­sten må vaere desentrali­sert, og somatiske og psykiatris­ke sykehus må sikre naerhet til behandling­stilbud og akuttbered­skap.

Befolkning­en skal erfare trygghet for at det er kort vei til folkevalgt­e beslutning­stagere og en sykehusled­else som setter pasienten i sentrum.

Gjennom en nye helseforva­ltningslov­en må det gjenoppret­tes styrer ved sykehusene der flertallet av medlemmene er folkevalgt­e, og innføre stedlig ledelse med faglig, økonomi- og personalan­svar.

Finansieri­ng av spesialist­helsetjene­sten må gjennom den nye helseforva­ltningslov­en endres slik at sykehusene rammefinan­sieres.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway