Varden

Asker-familien fant roen på Sandøya

En progrocker og en pedagogikk- stipendiat har valgt seg øylivet på Sandøya. Nå ønsker de å bidra i det lokale kulturlive­t.

-

Jacob Holm-Lupo og Teresa Aslanian fra Asker ville flytte til et fredeliger­e sted og falt pladask for Sandøya utenfor Brevik i Porsgrunn kommune. Sammen med sine to barn, Ina (11) og Gabriel (13), har de nå vaert øyboere i drøye to uker. Aslanian er stipendiat i utdannings­vitenskap ved Høgskolen i Oslo og Akershus hvor hun forsker på omsorg i barnehagen, mens Holm-Lupo er musiker og studiotekn­iker.

– Vi ønsker å bidra til kulturlive­t her på øya, sier Holm-Lupo, og forteller at han allerede denne uka skal møte naboen for å sondere terrenget for et lokale som egner seg til konserter, og samtidig diskutere muligheten for å lage festival på Sandøya igjen.

Vil løfte fram lokale band

Som 12-åring ble hans verden snudd på hodet da han fikk albumet «Duke» av Genesis i gave.

– Det var da jeg fikk øynene opp for progrock og fant ut at jeg måtte bli musiker, sier han. Han er gitarist og bandleder i progrockba­ndet White Willow, som nylig ga ut «Future Hopes» med Venke Knutson som vokalist, og The Opium Cartel. Hovedsakel­ig driver han musikkstud­ioet Dude Ranch Studio, hvor han mikser og mastrer musikk for både norske og utenlandsk­e band og artister. Han har også plateselsk­apet Termo Records med Lars F. Frøislie. Tusmørke, med Skiensbrød­rene Momrak i spissen, hadde sin albumdebut på Termo.

– Jeg håper å bli kjent med musikklive­t i Grenland, grave fram noe jeg liker og hjelpe til med å løfte dem fram. Jeg har skjønt at det er masse band i området, sier han, og betegner seg selv som en lydfrik. Dude Ranch Studio henviser for eksempel til en låt av Steely Dan, som ifølge ham er det «bandet med den beste lyden på plate». Punktum.

Musikkstud­ioet som han tidligere drev i Asker, har nå fått plass i det største soverommet i andre etasje. Målet er å bygge et eget studio ute etter hvert.

Sceneskrek­k

White Willow, som har sju albumutgiv­elser bak seg, turnerte i inn- og utland på begynnelse­n av 2000-tallet, men har siden 2007 vaert et rent studioband.

– Jeg har litt sceneskrek­k, og måtte trosse egne instinkter hver gang vi spilte live, forteller Holm-Lupo, men utelukker ikke at det kan bli en liveopptre­den på Sandøya hvis muligheten dukker opp.

Sandøya-forvirring

Han forteller at det var en litt morsom tilfeldigh­et som førte dem akkurat hit. De så en finnannons­e med et artig hotell som var til salgs. Aslanian så at det var Montessori skole på øya ble begeistret.

– Det viste seg at det var på Sandøya i Tvedestran­d hotellet lå, men vi bestemte oss likevel for å gå på en visning her, sier han, og viser til det røde huset som nå er familienes nye hjem.

Etter at de kom på plass har de imidlertid laert at «Søndre Maiensveg» ikke nødvendigv­is er hva lokalbefol­kningen vil kalle deres nye boområde.

– Folka her sier bare «Å, bor dere på Kina». Det er visst fordi disse husene her er så langt unna den andre bebyggelse­n på øya, sier han og ler.

Han og Aslanian, som opprinneli­g er fra California, forteller at det ikke var en lett avgjørelse å forlate det livet de hadde bygget opp over en årrekke i Asker, men at det føles veldig riktig.

– Det er alltid en x-faktor når man flytter med barn, men de var overrasken­de positive til å flytte. Vi trives alle veldig godt her og har fått en superhygge­lig velkomst av naboene. I Asker er det et visst statusjag som vi ville bort fra. Vi tror det er sunnere for barna å vokse opp her.

 ??  ?? STUDIO PÅ SANDØYA:
Med på flyttelass­et er Jacob Holm-Ludos musikkstud­io Dude Ranch Studio. Han mikser og
STUDIO PÅ SANDØYA: Med på flyttelass­et er Jacob Holm-Ludos musikkstud­io Dude Ranch Studio. Han mikser og
 ??  ?? STARTEN:
«Duke» av Genesis snudde 12 år gamle Jacob Holm-Lupos verden på hode og kan sies å vaere årsaken til at han i dag lever av musikk.
STARTEN: «Duke» av Genesis snudde 12 år gamle Jacob Holm-Lupos verden på hode og kan sies å vaere årsaken til at han i dag lever av musikk.
 ??  ?? HOPPET I DET: Teresa Aslanian og Jacob Holm-Lupo fra Asker falt pladask for Sandøya. Nå er familien inne i sin tredje uke som øybeboere.
HOPPET I DET: Teresa Aslanian og Jacob Holm-Lupo fra Asker falt pladask for Sandøya. Nå er familien inne i sin tredje uke som øybeboere.
 ??  ?? EGNE UTGIVELSER: De nyeste utgivelsen­e til White Willow og The Opium Cartel har fått utstilling­splass i musikkstud­ioet på Sandøya.
EGNE UTGIVELSER: De nyeste utgivelsen­e til White Willow og The Opium Cartel har fått utstilling­splass i musikkstud­ioet på Sandøya.
 ?? ALLE FOTO: VENDY BERG HEGLE ?? mastrer musikk for artister og band fra inn- og utland.
ALLE FOTO: VENDY BERG HEGLE mastrer musikk for artister og band fra inn- og utland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway