Varden

100 grønne jobber

Bygging av en solfanger-fabrikk i industripa­rken vil gi 100 nye arbeidspla­sser innen grønn miljøtekno­logi.

- PORSGRUNN ▶ Ragnhild Johansen ragnhild.johansen@varden.no

I dag lages solfangere i metall, men den norske bedriften Aventa har utviklet en helt ny teknologi som betyr at en kan benytte plast i produksjon­en.

– Dette er billigere samtidig som vi vil få en solfanger som både absorberer varme i tillegg til å produsere strøm, sier daglig leder og styreleder John Rekstad i Aventa.

Onsdag signerte Aventa og Siemens en intensjons­avtale som betyr at en ny fabrikk vil se dagens lys i Herøya Industripa­rk om et par års tid.

– Dette er en ferdig utviklet teknologi, sier Rekstad.

Fabrikken de ønsker å bygge vil i første omgang ha en for- skingsprod­uksjon. Men det vil samtidig vaere et fullskala-anlegg i størrelse. Det betyr at når forskingst­iden er over, kan produksjon­en foregå for fullt.

– Jeg vil anslå at vi vil trenge rundt 100 mann, sier Rekstad.

Bygge eller overta bygg

Det var liten tvil hos Aventas ledelse hvor de ønsket å etablere fabrikken.

– Vi leier lokaler av Hydro i Holmestran­d, men her er det uaktuelt å etablere bedriften. Det har vaert interesse fra utlandet, men vi ville gjøre noe i Norge med tanke på energi. Det er mye olje hos oss, og dette er en grønn energiprod­uksjon. Det passer jo bra å presentere dette rett før valget, sier han fornøyd.

Valget av Grenland handlet om kompetanse.

– Vi trengte høy industriko­mpetanse, og det finner vi i Grenland, sier styreleder­en.

Hvor i industripa­rken de vil etablere seg er uklart. Det finnes både ledige lokaler og ledig plass.

– Vi har ikke bestemt oss for hva vil gjøre, sier Rekstad.

Så langt har de fått 400.000 kroner fra Innovasjon Norge. I tillegg er både industripa­rken, forsking s bedriften Norner og Siemens med i dette prosjektet.

Ni måneder på å levere

Fram til nyttår vil selskapet gjøre unnadetalj­planleggin­gen, førde tar tilmed bygging til neste år. Det er en italiensk bedrift som leverer maskinen som er den vesentlige delen av e tek s trude ring s anlegg. – De har ni måneders levering på anlegget, sier Rekstad.

Tar industrien tilbake

Siemens kom med i prosjektet for fire–fem måneder siden. De e rinne både på finansieri­ngs siden samt at d eleverer de digitale løsningene.

– Siemens jobber med smarte industrilø­sninger og ønsker å ta industri tilbake til Norge, sier Jarle Nilsen i Siemens.

Han peker på at industripa­rken både har hatt og har fått ny solindustr­i.

– Det vi skal gjøre på Herøya har vi gjort en rekke ganger ved andre anlegg, men det blir et nytt materiale, og vårt ansvar blir å digitalise­re og automatise­re deler av produksjon­slinja, sier han. Han anslår at produksjon­en er i gang høsten 2019.

 ?? FOTO: SCANPIX ?? SOLFANGERE: Solfangere er i dag bygd i metall; Aventas solfangere er i polymer og gir en mye høyere utnyttelse.
FOTO: SCANPIX SOLFANGERE: Solfangere er i dag bygd i metall; Aventas solfangere er i polymer og gir en mye høyere utnyttelse.
 ??  ?? AVENTA:
Styreleder og daglig leder John Rekstad ville til Grenland der industriko­mpetansen var høy.
AVENTA: Styreleder og daglig leder John Rekstad ville til Grenland der industriko­mpetansen var høy.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway