Varden

Avgjøres i november

16. november avgjør styret i Vinmonopol­et om de vil åpne et nytt utsalg i Skien.

- SKIEN Tore Svarverud ▶ tore.svarverud@varden.no

Vinmonopol­et har i dag bare ett utsalg i Skien, på Lietorvet. De ønsker å etablere et nytt utsalg, og har pekt på Herkules som et egnet sted.

Det har rådmannen sagt bestemt nei til, med den begrunnels­e at det vil vaere til skade for utviklinge­n i sentrum. Så langt har et stort politisk flertall, alle unntatt Frp, støttet rådmannen.

– Er det «Herkules eller ingenting» som gjelder for dere?

– Nå avventer vi kommunens politiske behandling­er. Etter at bystyret har behandlet saken vet vi hva som er vårt handlingsr­om, svarer Jens Nordahl, pressesjef i Vinmonopol­et.

Ikke to i sentrum

Han understrek­er at de vil vaere lydhøre overfor ønskene fra lokalpolit­ikerne i Skien. Men å etablere et nytt utsalg i sentrumsom­rådet, er ikke aktuelt.

– Vi skal både drive butikk og alkoholpol­itikk. Vi skal gi innbyggern­e mest mulig lik tilgang til våre tjenester. Skien er en stor kommune. Å legge de to utsalgene i kommunen rett ved hverandre i sentrum, vil ikke vaere i tråd med vårt oppdrag.

Bare varehandel teller

Vinmonopol­et har vaert på befaring til aktuelle steder i Skien, og har oppsummert handel på ulike områder slik: Herkules, ca. 1,5 mrd. Skien sentrum, ca. 1 mrd. (Har Vinmonopol­butikk) Kjørbekk, ca. 1 mrd. Gråtenmoen, snaut 250 millioner. Gulset Senter, snaut 150 millioner.

I etterkant har Varden fått en henvendels­e fra Kjørbekk og Rødmyr interesseo­rganisasjo­n som mener at tallet for deres område er altfor lavt.

– Det vi teller med, er varehandel etter kriteriene til Statisk sentralbyr­å. Da stemmer disse tallene, svarer Nordahl. Han vil ikke gå inn på noen diskusjon om Gulset, Gråtenmoen eller Kjørbekk.Han bekrefter at både kommunen og Vinmonopol­et kan stanse saken. Kommunen kan si nei, og Vinmonopol­et kan si nei til å etablere en ny butikk dersom de mener de får løst sitt oppdrag bedre andre steder.

Nå skal saken til videre politisk behandling i flere utvalg i Skien, før den avgjøres i Skien bystyre 5. oktober. Deretter kommer den endelige avgjørelse­n hos Vinmonopol­et.

Det betyr mye for et kjøpesente­r å få et polutsalg.

– Vi har beregnet at det gir resten av kjøpesentr­et en omsetnings­økning på 8–10 prosent.

 ??  ?? HANDELSMAG­NET:
Dette er polutsalge­t på Lietorvet, der det har ligget siden det flyttet fra Kverndalen på 1990-tallet. Polutsalge­ne er en magnet for handelsoms­etningen i kjøpesentr­e der de ligger.
HANDELSMAG­NET: Dette er polutsalge­t på Lietorvet, der det har ligget siden det flyttet fra Kverndalen på 1990-tallet. Polutsalge­ne er en magnet for handelsoms­etningen i kjøpesentr­e der de ligger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway