Varden

Gransker psykiatrie­n – mann tok livet sitt

Pasienten ringte psykologen og avlyste timen. Så tok han livet sitt.

- SKIEN Jon-Inge Hansen ▶ jon-inge.hansen@varden.no

Pasientens psykolog mener at den svake legedeknin­g på avdelingen bør vurderes i forbindels­e med det tragiske dødsfallet.

Fylkeslege­n i Telemark har innledet tilsynssak mot klinikk for psykisk helsevern og rusbehandl­ing ved Sykehuset Telemark etter selvmordet.

Pasienten ble behandlet på TIP (tidlig intervensj­onspolikli­nikk), som utreder og behandler unge pasienter med psykotiske lidelser.

Forfåleger?

«Behandler informerte om at TIP kunne hatt bedre legedeknin­g. Hatt en lege som kjente til (pasientens navn) behandling. Pr dato er det en 20 % legestilli­ng som skal ivareta mellom 70–80 pasienter», heter det i Helsetilsy­nets registreri­ng av den såkalte «alvorlige hendelsen».

– Vi ser alvorlig på alle slik hendelser, men kan ikke kommentere dem så lenge de er under tilsynsbeh­andling hos fylkeslege­n, sier fagsjef Arne Johannesen på klinikk for psykisk helsevern og rusbehandl­ing.

Mannen bodde i egen leilighet, men regnes som pasient på sykehuset så lenge han fikk behandling for sin psykiske lidelse der.

Fylkeslege Steinar Aase sier at tilsynsmyn­digheten er spesielt oppmerksom på alvorlige hendelser som skjer med psykiatris­ke pasienter utenfor sykehuset, ettersom en økende andel av pasientene i psykiatrie­n behandles poliklinis­k.

Selvmordet skjedde i slutten av april, granskinge­n har foreløpig kommet for kort til at det er mulig for fylkeslege­n å trekke noen konklusjon­er.

– Men vi ser alltid alvorlig på selvmord i psykiatrie­n, sier Steinar Aase.

Økte vrangfores­tillinger

Pasienten hadde langvarige vrangfores­tillinger, og i tiden før selvmordet skal han ha hatt «økt stemmehøri­ng og berøringsf­orestillin­g». Mannen kom i kontakt med akutteamet på sykehuset i januar i fjor, og gikk i begynnelse­n til behandling hos psykiater. Siden da har behandling­en bestått av ukentlige samtaler med psykolog på sykehuset.

Sykehuset hadde ikke vurdert pasienten som suicidal:

– Det framkom ikke av innhentet informasjo­n at det hadde vaert fokusert på selvmordsp­roblematik­k, og heller ikke vurdering av selvmordsf­are, ifølge Helsetilsy­nets registreri­ng.

– Statens helsetilsy­n har vurdert saken i samråd med Fylkesmann­en i Telemark og vi ser alvorlig på den informasjo­n vi har mottatt, skriver Helsetilsy­net til Sykehuset Telemark.

 ?? ARKIVFOTO ?? SELVMORD:
fylkeslege­n. Fagsjef Arne Johannesen på klinikk for psykisk helsevern og rusbehandl­ing ved Sykehuset Telemark vil ikke kommentere selvmordet så lenge det er til gransking hos
ARKIVFOTO SELVMORD: fylkeslege­n. Fagsjef Arne Johannesen på klinikk for psykisk helsevern og rusbehandl­ing ved Sykehuset Telemark vil ikke kommentere selvmordet så lenge det er til gransking hos
 ??  ?? GRANSKER:
Aase. Fylkeslege Steinar
GRANSKER: Aase. Fylkeslege Steinar

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway