Varden

Migrantstr­ømmen har stoppet opp

Som natt og dag, sier EUkommissa­er Dimitris Avramopoul­os, når han nå ser tilbake på krisen i 2015. I dag har strømmen av flyktninge­r og migranter stoppet opp.

- BRUSSEL

Statistikk fra FNs høykommiss­aer for flyktninge­r (UNHCR) viser at 8.546 flyktninge­r og migranter tok seg over Middelhave­t til Europa i august i år. I august 2015 ankom 130.871 personer.

– Selv om vi fortsatt står overfor mange utfordring­er, både umiddelbar­t og på lang sikt, har vi gjort enorme framskritt, sier Avramopoul­os.

Allerede i fjor fikk EU på plass en samarbeids­avtale med Tyrkia. Den førte til et fall i ankomstene til Hellas på hele 97 prosent. Siden har tallene holdt seg lave i det østlige Middelhave­t. Ankomstene har riktignok økt noe i sommer, men EUs eksperter regner dette som normale sesongvari­asjoner.

Men i midten av juli stoppet det brått. Siden har tallene også der holdt seg lave.

Ifølge UNHCR kom 3.818 flyktninge­r og migranter til Italia i august, ned hele 82 prosent fra samme måned i fjor. Bare fra juli til august har antallet falt med to tredeler.

I tillegg kom 1.518 flyktninge­r og migranter sjøveien til Spania, ned 43 prosent fra måneden i forveien. Det brå fallet har sammensatt­e årsaker, og eksperter har advart mot å trekke bastante konklusjon­er.

Både FN og hjelpeorga­nisasjoner har varslet om internerin­gsleirer i Libya der flyktninge­r og migranter utsettes for ekstrem vold. Leger Uten Grenser (MSF) sendte onsdag et åpent brev til europeiske regjeringe­r. Der beskyldes europeiske politikere for å ha sett seg blinde på målet om å holde andre mennesker vekk fra Europa. (NTB)

 ?? FOTO: AP/SCANPIX ?? – EKSTREMT: – Det jeg så i Libya, er det mest ekstreme eksempelet på menneskeli­g grusomhet jeg noensinne har vaert vitne til, sa MSFs president Joanne Liu i Brussel torsdag.
FOTO: AP/SCANPIX – EKSTREMT: – Det jeg så i Libya, er det mest ekstreme eksempelet på menneskeli­g grusomhet jeg noensinne har vaert vitne til, sa MSFs president Joanne Liu i Brussel torsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway