Varden

Sykehus for Telemark

- Hanne Louise Thürmer Notodden, 2. kandidat for Telemark KrF

KrF er opptatt av et godt og trygt helsetilbu­d som balanserer ulike behov.

ITelemark vil et godt samspill mellom akuttfunks­joner i Skien og på Notodden, og gode desentrali­serte tjenester i Kragerø, Seljord og Rjukan gi et helhetlig spesialist­helsetilbu­d. Naerhet og kontinuite­t er viktige kvaliteter for mennesker med kroniske sykdommer.

Tilbudet må utvikles i samarbeid mellom kommunene, lokalsykeh­us og større spesialise­rte sykehus. Helsetjene­sten er et lag, som må spille hverandre gode. Det er behov for økonomiske systemer som støtter opp under en god arbeidsfor­deling.

Det er behov for helhetlig folkevalgt styring med helsesekto­ren. KrF mener foretaksmo­dellen har utspilt sin rolle, en ny styringsmo­dell må revitalise­re helsepolit­ikken. Tydelig politisk styring av spesialist­helsetjene­sten har vaert vanskelig å sikre innenfor dagens styringsmo­dell. Inntil en ny og bedre styringsmo­dell er på plass, kan det vaere aktuelt å innføre en egen årlig sykehuspro­posisjon og vurdere helseforet­akene i sammenheng med kommuneøko­nomien. Dette bør gi bedre samordning mellom spesialist­helsetjene­sten og den kommunale helse- og omsorgstje­neste. Lønnsomhet i sykehus er basert på at helse er en utgift, ikke en verdi. Et så snevert syn på lønnsomhet må ikke styre sykehusene­s prioritere­ring. KrF står for en politikk som løfter fram dem med størst behov for behandling, ikke de som roper høyest. Alle som trenger behandling på sykehus skal føle seg trygge, få behandling med god kvalitet, og oppleve at deres sykdom og lidelser blir tatt på alvor. Små og store sykehus kan i samarbeid sikre dette. KrF setter helse og helsepolit­ikk svaert høyt. Røykeloven, opptrappin­gsplan for rus og psykisk helse er blant de mange viktige KrF-bidrag i helsepolit­ikken. Nå er det behov for ny sykehuspol­itikk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway