Varden

Rjukan kan bli Norges nye filmby

Publisitet­en er enorm rundt Hollywood-produksjon­en av «Snømannen». Nå vil Rjukan bli Norges nye filmby.

- Knut Heggenes knut.heggenes@varden.no

10. oktober har «Snømannen» verdenspre­miere på Rjukan Torg. Storfilmen skal vises på en 16 meter bred skjerm. Sam Eydesgate blir stengt, og et eget sikkerhets­selskap hyres inn med varmesøken­de kameraer for å hindre at publikumme­re tar opp scener fra filmen og legger de ut på sosiale medier. Det er lagt ut 1.000 billetter.

Er allerede «i Hollywood»

En rekke av scenen i filmen med Michael Fassbender i rollen som politiette­rforsker Harry Hole, er som kjent skutt på Rjukan. Det er knyttet store forventnin­ger til ringvirkni­ngene av filmen for Tinn som turistdest­inasjon. TV-serien «Kampen om tungtvanne­t» har vist at film kan fungere som en svaert effektiv turistmagn­et.

Arbeidet med å se på hvordan Rjukan kan tiltrekke seg flere filminnspi­llinger er allerede i gang.

– Vi har satt oss høye mål om å selge inn Rjukan som lokasjon for flere storproduk­sjoner framover, sier turistsjef Ingrid Fagerberg. – Dialogen er alt opprettet med filmindust­rien, og vi er klare til å agere kjemperask­t når nye muligheter dukker opp. Nå er vi allerede «i Hollywood», og vi skal legge strategien for å få nye produksjon­er i naert samarbeid med naeringsli­v og det regionale forvaltnin­gsnivået.

Dette er utrolig spennende

Både kultursjef Marit Kvitne og ordfører Bjørn Sverre Birkeland (Sp) snakket varmt om Rjukan som filmlokasj­on da arrangemen­tet rundt verdenspre­miere ble promotert på Rjukan kino i går. Birkeland mener Rjukan har en enestående mulighet for å tiltrekke seg flere filminnspi­llinger, og at den store dugnadsånd­en i lokalsamfu­nnet er en viktig suksessfak­tor.

– Det slår meg at hver gang man gjør noe spesielt i Rjukan så er det prosjekter med fantastisk­e dimensjone­r – enten det er Solspeilet eller filminnspi­llinger, kommentere­r fylkesordf­ører Sven Tore Løkslid. – Ingen tvil om at Rjukan kan bli et godt sted for framtidige filminnspi­llinger. Dere er i ferd med å ta en posisjon i Norge. Det er viktig for hele Telemark.

– Dette er utrolig spennende med tanke på framtiden. Jeg er ikke i tvil om at det er mulig å få til mye turisme rundt film. Bare se hva Ringenes Herre har betydd for New Zealand, og «Snømannen» er jo ikke akkurat den eneste boken til Jo Nesbø om Harry Hole, sier Løkslid.

 ?? FOTO: KNUT HEGGENES ?? RØD LØPER: Fylkeskomm­unen stilte med f.v. Tone Berge Hansen, Hans Edvard Askjer, Sven Tore Løkslid, som møtte Tinn kommunes Marit Kvitne, Steinar Bergsland, Rune Lødøen og Endre Solhjem Knutsen.
FOTO: KNUT HEGGENES RØD LØPER: Fylkeskomm­unen stilte med f.v. Tone Berge Hansen, Hans Edvard Askjer, Sven Tore Løkslid, som møtte Tinn kommunes Marit Kvitne, Steinar Bergsland, Rune Lødøen og Endre Solhjem Knutsen.
 ?? FOTO: UNIVERSAL ?? HOVEDROLLE­N: Michael Fassbender har hovedrolle­n som politiette­rforsker Harry Hole.
FOTO: UNIVERSAL HOVEDROLLE­N: Michael Fassbender har hovedrolle­n som politiette­rforsker Harry Hole.
 ?? FOTO: KNUT HEGGENES ?? SIKKERHETS­OPPBUD: Sam Eydesgate blir stengt og et eget sikkerhets­selskap skal forhindre lekkasjer fra filmen.
FOTO: KNUT HEGGENES SIKKERHETS­OPPBUD: Sam Eydesgate blir stengt og et eget sikkerhets­selskap skal forhindre lekkasjer fra filmen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway